Kosovo: Opozicija traži nove izbore

Kosovo: Opozicija traži nove izbore

 

Opozicija na Kosovu zahteva održavanje novih parlamentarnih izbora i formiranje “legitimne vlade” koja bi nastavila dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Vođa Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa je takođe zatražio od predsednika zemlje, Hashima Thacija da odustane od svoje ideje o korekciji granice.

“LDK nikada neće prihvatiti da pitanje teritorije bude deo ovog dijaloga. Odgovornost vladajuće koalicije je da pronađe rešenje kako bi sačuvala partnerstvo sa SAD, koje su takođe naš strateški saveznik. Ali pre nego što se održe razgovori, moramo održati nove izbore kako bismo osigurali legitimnu vladu,“ izjavio je Mustafa.

LDK takođe kaže da je spremna da postane deo široke vlade koja bi dala više političke snage kosovskoj delegaciji u razgovorima sa Srbijom.

Poslanik LDK-a, Lumir Abdikhiku kaže da njegova stranka prihvata ideju vlade na širokoj osnovi, međutim, održavanje novih izbora bi bila najbolja opcija. Nedavno je međunarodna zajednica pozvala na formiranje vlade zasnovane na širokom broju partija kao i jedinstvo političkih stranaka kako bi se postigao konačni sporazum sa Srbijom. / ibna