Kosovo može očekivati odgovor iz BiH

Kosovo može očekivati odgovor iz BiH

Nakon odluke o uvođenju 10% poreza na robu iz BiH i Srbije, Vlada Kosova u srijedu je odlučila da ih podigne na nevjerovatnih 100%, govoreći da je cilj poreza zaštita lokalne proizvodnje. Ova odluka u BiH prihvaćena je kao “trgovinski rat”, a Kosovo može očekivati kontra mjere.

BiH Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, i ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, rekao je da je 100 posto carine Kosova na sve BiH proizvode čin neprijateljstva i udarac slobodnoj trgovini u regiji.

“Kontaktirali smo Sekretarijat Centralnoevropske unije za slobodnu trgovinu (CEFTA), koji od Prištine nisu dobili zvanične informacije o tim mjerama,” rekao je Šarović za lokalne medije u srijedu, dodajući da je ovo najveći udar regionalne slobodne trgovine i CEFTA.

Crnadak rekao je da bi ove mere mogle da izazovu brojne posljedice za region. On će zatražiti da kosovska odluka bude jedna od glavnih tema sastanka ministara inostranih poslova u Crnoj Gori, 29. novembra.

“Ako druge kolege iz regiona i EU pokažu podršku potezu Kosova, onda je ugrožen čitav koncept regionalne saradnje. Njihova odluka predstavlja direktan udarac na osnovni princip da regionalna ekonomija i razvoj trebaju biti na prvom mjestu, a ne pitanje priznanja Kosova,” istakao je Crnadak.

Uvođenje 100 posto tarife praktično završava svu trgovinu, rekao je i naglasio da je to direktan udarac na sve pokušaje regionalne saradnje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su mjere Kosova nepotrebne i da će BiH odgovoriti na njih.

“Njihova odluka je direktno suprotna postulatima i ciljevima Centralnoevropskog slobodnog Sporazum o trgovini (CEFTA), sporazuma o trgovini nultom carinom širom regiona,” rekao je Zvizdić i dodao da bi bilo sasvim pogrešno ako su mjere Kosova odgovor na odluku delegacije BiH da ne podrži članstvo Kosova u Interpolu na glasanju u utorak u Dubaiju.

Odluka delegacije BiH, kako kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, voena je činjenicom da Kosovo nije član UN-a, ali je rekao da “ne vidi” vezu između glasanja i takse.

“Jednostavno ne mogu da verujem da su povezali ove dvije stvari. Apsolutno nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Bilo bi pogrešno ako je odluka Kosova izazvana glasanjem Interpola,” naglasio je Mektić.

Najviši zvaničnici EU, Federica Mogherini i Johannes Hahn, zahtevaju povlačenje kosovske odluke koja se naziva “jasno kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova”./IBNA