Kosovo: Međunarodni pritisci za ukidanje carina na robu iz Srbije

Kosovo: Međunarodni pritisci za ukidanje carina na robu iz Srbije

Međunarodna zajednica sve više vrši pritisak na kosovske vlasti da ukinu 100% povećanje poreza uvedenog na robu koja dolazi iz Srbije.

IBNA saznaje da će ove sedmice ambasadori iz EU i SAD nastaviti sastanke sa kosovskim rukovodstvom kako bi ukinuli barijere za robu koja dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. SAD i EU su jedinstveni u svom stavu da tarife treba ukinuti. Njihovi predstavnici u Prištini rekli su da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova jedini način da se osigura stabilnost i prosperitet.

Pritisak koji dolazi od međunarodne zajednice je, kako se čini, narušio jedinstvenu poziciju partnera u vladajućoj koaliciji. Zamenik premijera Behgjet Pacolli izjavio je da se protivi stavu premijera Haradinaja, te je zatražio ukidanje taksi za Srbiju. Prema rečima Pacollija, vlada Kosova ne može da odbije zahtev SAD da ukine ovu taksu.

U međuvremenu, tokom vikenda, predsednik Hašim Tači izjavio je da su trenutni događaji na Kosovu postali razlog za zabrinutost vlade SAD.

U međuvremenu, visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova (PDK), koji su deo vladajuće koalicije, nisu dali nikakve komentare o izjavama predsednika, ali kažu da bi odluku o taksi trebalo koordinirati sa partnerima Kosova, kao što su SAD i EU.

Uprkos rastućem pritisku međunarodne zajednice, premijer Ramush Haradinaj ponovio je svoj stav da se tarife za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu neće ukinuti dok Srbija i Kosovo ne postignu sporazum u kojem Srbija prizna nezavisnost Kosova./IBNA