Kosovo – BiH uskoro počinju pregovore o carinskim taksama

Kosovo – BiH uskoro počinju pregovore o carinskim taksama

BiH Ministar vanjskih poslova i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, izjavio je u četvrtak da su pripreme za intenzivne pregovore sa kosovskim vlastima o stopostotnim taksama u toku i da uskoro očekuje prvi sastanak.

Šarović je naveo da se, na zahtjev Bosne i Hercegovine, kosovska strana složila da održi bilateralne pregovore. Poželjan rezultat je ukidanje taksi za robu iz BiH na kosovskom tržištu. Ovakva situacija već je prouzrokovala ekonomsku štetu poduzetnicima i ekonomiji u BiH od nekoliko miliona eura. Prvi sastanak bi trebalo da bude na ekspertskom nivou i treba da bude posvećen traženju adekvatnog rešenja i sprečavanju daljih posljedica odluke Prištine.

“Ne možemo predvidjeti ishod, ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto uvođenja protivmjera, koje nikome ne bi bile od koristi, stvorili smo uslove za rješavanje problema na profesionalnom nivou jer je naš primarni cilj štiti domaće privrednike koji su u posljednjim mjesecima bili spriječeni da izvoze svoju robu u skladu sa pravilima slobodne trgovine,” kazao je Šarović.

Početkom novembra vlasti u Prištini donijele su odluku o uvođenju “zaštitnih mjera” za uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ova mjera je uključivala porez od 10% na sve proizvode koji se uvoze na teritoriju Kosova, porijeklom iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a kasnije se porez povećao na 100% krajem novembra.

Kosovski premijer, Ramush Haradinaj, nedavno je rekao da će porezi biti na snazi dok BiH i Srbija ne priznaju nezavisnost Kosova, ali u posljednjih nekoliko dana njegove izjave su blaže nego prije. Jedan od razloga je pismo vlade SAD, koja zahtijeva ukidanje poreza. Komentarišući pismo, kosovski ministar vanjskih poslova, Bedžet Pacolli, rekao je da se zahtjev SAD ne može odbaciti.

Bosna i Hercegovina izvozi mnoge proizvode na Kosovo, čak i iz Republike Srpske. U zvaničnoj statistici ne postoji posebna kategorija o vrijednosti izvoza, ali su, nakon uvođenja poreza, mnogi preduzetnici, uglavnom proizvođači hrane, morali promijeniti svoju izvoznu politiku i pronaći druga tržišta za prodaju svoje robe. Na kraju, moguće je da će uvođenje taksi učiniti problem samom Kosovu jer proizvođači u Bosni i Hercegovini ga sada smatraju “nesigurnim tržištem”./IBNA