Katrougalos će u Briselu učestvovati na konferenciji o budućnosti Sirije

Katrougalos će u Briselu učestvovati na konferenciji o budućnosti Sirije

Grčki ministar vanjskih poslova George Katrougalos posetit će Brisel kako bi učestvovao na trećoj konferenciji „Podrška budućnosti Sirije i regiona“, koja će se održati od 12. do 14. marta 2019. godine. Na marginama konferencije, grčki ministar će se sastati sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

EU i UN će biti kopredsedavajući treće konferencije na kojoj će se nastojati da se međunarodna zajednica dodatno mobilizuje u okviru napora da se podrži sirijski narod i postigne trajno političko rešenje krize u Siriji, u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako sirijski rat ulazi u devetu godinu, humanitarna situacija se i dalje pogoršava. Preko 11 miliona Sirijaca još uvek treba humanitarnu pomoć, a više od 5 miliona sirijskih izbeglica je raseljeno izvan zemlje.

Oslanjajući se na dva prethodna izdanja, konferencija će se baviti najkritičnijim humanitarnim pitanjima i otporima koji pogađa Sirijce i zajednice domaćina sirijskih izbeglica, kako unutar zemlje tako i u regionu. Posebna pažnja će biti posvećena pregledu perspektive sirijskih žena.

Konferencija će potvrditi političku i finansijsku podršku međunarodne zajednice za sirijske susede, posebno za Liban, Jordan i Tursku. Napori Iraka i Egipta će takođe biti istaknuti.

To će biti i glavni događaj za Siriju i region 2019. godine.

Stotine sirijskih, regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva će se okupiti u Briselu u okviru dijaloga na konferenciji.

Konferencija će biti održana sa dan i po dijaloga, 12. i 13. marta 2019. godine, okupljajući više od 1000 učesnika: predstavnike civilnog društva iz Sirije i regiona, ministre i ključne ljude iz zemalja iz srijskog okruženja, zemalja donatora, regionalnih organizacija, agencija UN-a i Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Svi bi oni trebali zajedno razmotriti ključne teme koje utiču na sirijski narod i međunarodni odgovor na krizu. Ovaj dan i po dug događaj će se održati u hemiciklu Evropskog parlamenta.

U ishod ovog dijaloga će biti uključena i konferencija ministara spoljnih poslova 14. marta u zgradi Veća Evrope. Ovaj poslednji dan okupiće ministre spoljnih poslova na političkoj diskusiji o višestrukim aspektima krize u Siriji i obavezujućem delu konferencije.

Istom prilikom će biti održana i izložba fotografija u Esplanadi Evropskog parlamenta, na kojoj će biti prikazani portreti sirijskih, iračkih, jordanskih i libanonskih korisnika EU projekata koje finansira EU Trust Fund u odgovoru na krizu u Siriji, koja će trajati do 18. marta.

U utorak uveče 12. marta, na Lagrangeovim tačkama (Galerie Ravenstein 19) održaće se koncert „Zajedničko tlo: pevajmo za Siriju“. Na ovom interaktivnom muzičkom događaju će se, između ostalih, predstaviti i pevač iz Sirije, Khaled al Hafez.

Visoka predstavnica Federica Mogerini i specijalni izaslanik UN-a za Siriju Geir Pedersen biće domaćini susreta sa sirijskim ženama u sredu, 13. marta. Tu će se okupiti vodeće ženske ličnosti civilnog društva u Siriji, ministri spoljnih poslova, kao i predstavnici EU i UN-a. Večera će biti jedinstvena prilika da se čuju mišljenja sirijskih žena u pogledu budućnosti njihove zemlje. Ovaj događaj će se održati u Palais d’Egmont / IBNA