Kakav je novi sastav albanskog parlamenta?

Kakav je novi sastav albanskog parlamenta?

Nakon odluke 57 opozicionih poslanika, koji su pre nekoliko dana podneli ostavke u albanskom Parlamentu, država će imati novu parlamentarnu strukturu. Juče su četiri nova opoziciona poslanika odlučila da uđu u Parlament. Ovi poslanici pripadaju Socijalističkom pokretu za integraciju (SMI). Centralna izborna komisija je odlučila da odobri mandat novih poslanika ove političke snage koji se nalaze na izbornoj listi stranke. Na osnovu ovih promena, bivši poslanik Endrit Braimllari zamenjen je sledećim kandidatom na listi, Edmondom Rushitijem. Pored toga, u izbornoj jedinici u Tirani, bivši poslanik Florida Kerpaci zamijenjena je kandidatom Illi Šehijem. U Elbasanu je mandat Edmonda Hadžinastoa dobio drugi kandidat, Enver Roši. Na kraju, mandat bivšeg poslanika Dibre, Perparima Spahiua, dobila je Aurora Mara.

Na taj način, pored 74 socijalističkih poslanika, Parlament će sada imati još četiri opoziciona poslanika.

Nadalje, drugi poslanik SMI, Lefter Koka, koji nije pristao da se odrekne svog mandata, takođe će učestvovati na sednicama parlamenta. Time je broj poslanika SMI-ja porastao pet, uprkos činjenici da je ova stranka jednoglasno odlučila da napusti Parlament.

Što se tiče Demokratske stranke, kći pokojnog visokog funkcionera Azema Hajdarija, Rudina Hajdari je takođe upozorila da možda neće pristati na odustajanje od svog mandata, dok je Mislim Murrizi, parlamentarni predstavnik izborne jedinice Lušnja potvrdio da on će ostati poslanik. To znači da će, osim predstavnika SMI, biti još dva demokratska poslanika.

Predsednik: Politička kriza bi mogla biti i trebalo bi biti sprečena

“Prolazimo kroz političku, ustavnu i institucionalnu krizu, koja se mogla sprečiti”. Tako je predsjednik Republike, Ilir Meta, komentarisao političku situaciju u zemlji. “Neprestano sam izjavljivao da političke strane treba da budu uključene u dijalog, jer zemlja očekuje da će u junu dobiti veoma važnu odluku,“ dodao je on na zajedničkoj pres konferenciji sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom. Meta je potvrdio svoj stav da je odluka o otvaranju pregovora o pristupanju EU u junu i dalje od velike važnosti. Zato je pokrenuo apel opoziciji i većini da razmisle i uključe se u dijalog. “Još jedna godina može proći i zemlja će možda još uvek samo da teži otvaranju pregovora o pridruživanju. Pozivam sve strane da razmotre svoje stavove i vrate političku, ustavnu i institucionalnu normalnost u zemlji,“ rekao je Meta.