Ivica Dačić: “Albanci ne mogu biti jedini narod Evrope sa dve države”

Ivica Dačić: “Albanci ne mogu biti jedini narod Evrope sa dve države”

“Imali ste spor oko imena, niste imali teritorijalne razlike sa Severnom Makedonijom, što je lakše,“ rekao je Ivica Dačić na početku svog govora na 4. Delphi ekonomskom forumu, čestitajući organizatorima događaja i naglasivši da je on sam, kao ministar inostranih poslova i potpredsednik Vlade Srbije, upozorio je Evropsku uniju da nisu dovoljno aktivni u iznalaženju rešenja za probleme u regionu.

“Bilo je pitanje političke volje da se taj problem reši,“ rekao je on, naglašavajući da će sporazum stvoriti bolje odnose između dve zemlje, Grčke i Severne Makedonije, što bi, kako je rekao, i njemu koristilo, jer je uvijek morao biti oprezan kako dakaže ime države.

Navodeći osetljivost imena i pitanja identiteta za Grke, Ivica Dadić pojasnio je da Srbija želi sporazum sa Prištinom.

On se izričito pozvao na prošlost Kosova, koja je, kako je rekao, nekada bila prva srpska prestonica, a Srbi iz tog regiona su proterani od strane Otomanskog carstva.

Kako je naglasio, problem nacionalne manjine koja želi da stvori vlastitu državu bez saglasnosti države iz koje želi da ode jeste problem; spomenuo je slučaj Katalonije i kritikovao dvostruki standard EU, jer nije tolerisala autonomiju ovog regiona od Španije.

“Za nas, ime nije toliko važno, želimo kompromis u kojem svaka strana dobija svoju teritoriju,“ istakao je, dodajući da “moramo biti svesni da je to istorijski identitet srpskog naroda”.

On je rekao da Srbija pokušava da napravi neke kompromise, ali u isto vreme je Kosovo odlučilo, između ostalog, da izgradi vojsku i da uvede 100% tarife na srpske proizvode.

“Mi smo spremni, ali albanska strana misli da će naš kompromis biti priznavanje njihovog jednostranog akta,“ rekao je on, dodajući da “ne budimo naivni da vjerujemo da će Kosovo i Albanija biti dve države. Albanci ne mogu biti jedini narod Evrope sa dve države. Budimo realni: oni žele Veliku Albaniju. Oni to mogu, ali ne sa Srbima. Za nas je pitanje teritorijalnog suvereniteta od istog značaja kao i vama i Kipranima“./IBNA