Intenziviraju se sastanci na visokom nivou između Skoplja i Atine, Zaev potvrdio Ciprasovu posetu

Intenziviraju se sastanci na visokom nivou između Skoplja i Atine, Zaev potvrdio Ciprasovu posetu

Mediji i Skoplje objavili su, citirajući izvore iz vlade u Atini, da se očekuje da će grčki premijer Aleksis Cipras posetiti Skoplje u aprilu ove godine. Takođe se očekuje se da će premijer Zaev ubrzo nakon toga otići u uzvratnu posetu. Premijer Severne Makedonije potvrdio je planirane posete, ali bez ikakvih datuma.

“Potvrđeno je da obe strane žele razmeniti posjete. O datumima još nismo odlučili, ali čim se složimo, daćemo više detalja,“ rekao je Zaev.

Veruje se da će premijera Ciprasa pratiti grupa preduzetnika iz sektora turizma, energetike i građevinarstva.

Pre ove posjete, zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Sia Anagnostopolu posjetiće Skoplje i održati sastanak sa premijerom Zaevom, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim i zamenikom premijera za evropske integracije Bujarom Osmanijem.

Analitičar za ekonomske poslove i savetnik vlade, Fatmir Bitići kaže da je Grčka važan trgovinski partner. Prema njegovim rečima, od prošle godine, kada su dve zemlje počele razgovore o pitanju spora oko imena, obim trgovine je povećan za 20%.

“Očekujemo rast uvoza i izvoza između dve zemlje”, kaže Bitići.

Obim trgovine između dve zemlje iznosi 600 miliona evra godišnje. Grčka izvozi 450 miliona evra u Severnu Makedoniju, dok ona izvozi 150 miliona evra u Grčku. Prespanski sporazum takođe predviđa rast saradnje u drugim oblastima. / ibna /