Inicijativa za promjenu imena Republike Srpske osuđena od strane srpskih stranaka

Inicijativa za promjenu imena Republike Srpske osuđena od strane srpskih stranaka

Lavina ogorčenih komentara na najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će ova stranka osporiti ime “Republika Srpska” nastavila se i dan nakon što je stigla do javnosti.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, pozvao je predsjednike svih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS (NS RS) na sastanak radi pripreme jedinstvenog odgovora na inicijativu SDA. Sastanak je održan u Banja Luci, glavnom gradu Republike Srpske, a učestvovali su svi lideri, bez obzira na političku opciju.

U zajedničkoj izjavi su procijenili da bi se eventualno podnošenje SDA inicijative kao apela Ustavnom sudu BiH u potpunosti smatralo anti-ustavnim potezom koji je suprotan Dejtonskom mirovnom sporazumu, a sa ciljem ukidanja RS.

“Ako Ustavni sud prihvati ovu žalbu, mi ćemo ga smatrati flagrantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvat ćemo na sjednicu NS RS na kojoj ćemo odlučiti o budućem statusu RS,” rekao je Dodik čitajući zajedničku izjavu.

Govoreći u ime svih prisutnih stranaka, Dodik je rekao da ova inicijativa predstavlja udarac integritetu i suverenitetu BiH od uspostavljanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrđuje ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno u članu 1, stavu tri Ustava BiH, kojim je definisano da se BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH,” rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Banja Luci.

U pokušaju da “ublaži” situaciju, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je u četvrtak da inicijativa neće biti podnesena ako “SNSD promijeni svoje ponašanje na političkoj sceni u narednih šest mjeseci”. On je ponovio da Republika Srpska ne može biti ekskluzivni entitet za jedan narod i da moraju biti uključeni i drugi konstitutivni narodi.

Lider SDA je naglasio da je vrijeme da se kaže da je dosta jer je “RS zasnovana na ljudskim kostima i na genocidu, ali je prihvaćena kako bi se uspostavio mir u BiH”.

“Mi (Bošnjaci) to nismo prihvatili kao entitet u kojem će jedan narod dominirati i ponižavati ljude,” rekao je Izetbegović.

Ruski ambasador u BiH Peter Ivancov pozvao je druge partnerske zemlje u Vijeću za implementaciju mira BiH da održe vanredni sastanak, podižući problem na viši nivo. Delegacija EU u BiH izdala je kratku izjavu kojom poziva sve političke stranke da se uzdrže od političkih manevara čiji je cilj da skrenu pažnju sa stvarnih pitanja s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

“Polarizirajuće izjave i akcije, uključujući i izazove ustavnog okvira zemlje, neće olakšati formiranje novih vlasti u ključnom trenutku za put zemlje u EU.

Ponavljamo poziv svim političkim strankama da se konstruktivno uključe kako bi osigurale provedbu izbornih rezultata, kako bi se krenulo s prijeko potrebnim reformama,” navodi se u saopštenju.

Čak je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, u ovom slučaju reagovao naglašavajući da Ustav Bosne i Hercegovine definiše da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Naglasio je da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u više navrata izrazio svoju opredijeljenost za temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od ova dva entiteta.

“U tom smislu, najava inicijative za osporavanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH u sred rasprave o formiranju vlade neodgovorna je i kontraproduktivna, te dodatno podriva povjerenje između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika,” rekao je Inzko u pisanoj izjavi.

On poziva strane da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizujućih akcija i retorike i da se konstruktivno angažuju na brzom formiranju vlasti na svim nivoima./IBNA