IBNA istraživanje/ Albanci uštedeli 2 miliona USD nakon zabrane kockanja

IBNA istraživanje/ Albanci uštedeli 2 miliona USD nakon zabrane kockanja

Piše: Edison Kurani

Nove mere vlade za zabranu kockanja u Albaniji stupile su na snagu 1. januara 20019. U skladu sa ovim novim zakonom, vlada je zatvorila sva kazina i kladionice.

Ipak, vlada je odlučila da dozvoli rad kazina u hotelima sa pet zvezdica i turističkim odmaralištima.

U međuvremenu, Nacionalna lutrija, u čijem su vlasništvu kockarnice i kazina te Telebingo, i dalje postoji.

Što se tiče kladionica, Vlada kaže da Albanci sada štede najmanje 1,5 do dva miliona dolara dnevno.

Državni ministar za odnose sa Parlamentom, Elisa Spiropali, saopštila je danas na konferenciji za štampu da su albanska domaćinstva uštedela najmanje 50 miliona dolara, mesec nakon zabrane kockanja i klađenja u zemlji.

Vlasti u zemlji kažu da je zatvoreno ukupno 4364 kladionica.

Spiropali kaže da je ovo pozitivna stvar. “Ponosni smo što smo uspeli da se izborimo protiv ove pojave koja se hranila siromašnim ljudima ove zemlje,“ rekla je Spiropali.

Šta se desilo sa oko 5 hiljada kladionica koje su postojale širom zemlje?

IBNA je sprovela istraživanje na terenu i primetila da su nekadašnje kladionice prenamenovane u nešto drugo, uglavnom kafići, barovi i prodavnice.

Komentarišući ovu činjenicu, Spiropali je rekla: „Otvaranje novih biznisa u bivšim objektima za kockanje pokazuje kako taj zakon pomaže ekonomiji i oslobađa mnoge porodice od teškog ekonomskog, socijalnog i psihološkog opterećenja“.

Međutim, one kladionice koje pripadaju velikim kompanijama i dalje ostaju zatvorene, što može značiti da, možda, čekaju da se situacija promeni.

Istovremeno, IBNA je takođe primetila da se ilegalno kockanje i klađenje odvija i u ovim nekadašnjim lokacijama koje su sada pretvorene u kafiće i barove. IBNA je to potvrđeno u državnoj policiji, u kojoj je rečeno da se, zbog bavljenja ilegalnim kockanjem, ljudi hapse i osuđuju na dnevnoj bazi./IBNA/