Hrvatska ne želi napustiti plan o deponiji nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH

Hrvatska ne želi napustiti plan o deponiji nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH

Eko-BiH mreža uputila je poziv najvišim zvaničnicima u Hrvatskoj i BiH da pronađu rješenje o problemu deponije nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, oblasti u u Hrvatskoj ali blizu granice sa BiH.

„Apelujemo na vlasti Hrvatske i Bosne i Hercegovine da za problem radioaktivnog otpada što hitnije nađu rješenje koje neće ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu“, kaže u apelu mreža Eko-BiH, koja uključuje 26 udruženja.

Predstavnici ovih organizacija su se nedavno okupili u Sarajevu. Prema saopštenju za javnost, oni ističu da zagađenje i opasnost od planova za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, kod Novog Grada i granice sa Bosnom i Hercegovinom, nije samo problem ove opštine i regiona, ali je mnogo širi.

“Ulaz u kompleks kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, koja je planirana lokacija za odlaganje radioaktivnog otpada, nalazi se samo 800 metara od rijeke Une, a 1 000 metara od vodozahvata za Novi Grad. Iz ovog vodozahvata vodu pije preko 15 000 građana, a u dolini Une živi oko 230 000 stanovnika. Svi oni bi bili direktno ugoženi”, upozorila je mreža Eko-BiH.

Mario Crnković iz Zelenog tima iz Novog Grada, rekao je da je kulminacija ovog problema je vidljiva iz dokumenata koji su procurili u javnosti, sa tajnog sastanka Ministarstva odbrane i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske gdje je mimo svih procedura dogovarana primopredaja kasarne.

„Ukoliko do toga dođe, zagađenje koje nam prijeti će biti daleko veće  nego što možemo da pojmimo. Ono ne poznaje državne i entitetske granice“, rekao je Crnković.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu naglašava da organizacije okupljene u Eko-BiH mreži u potpunosti podržavaju Zeleni tim i da će im se pridružiti u borbi protiv ovog problema.

“Država Bosna i Hercegovina mora da se zauzme za životnu sredinu i zdravlje svojih stanovnika te učini sve da ne dođe do odlaganja opasnog otpada u neposrednoj blizini njenih granica. Ovaj slučaj pomno pratimo i pozdravljamo napore resornog ministarstva da nađe rješenje“, rekao je Bjelić.

Organizacije za zaštitu životne sredine u BiH okupile su se tokom vikenda kako bi isplanirale sljedeće korake od kojih je jedan i podrška lokalnim zajednicama i organizacijama koje se bore protiv štetnih aktivnosti, kao što je ovaj primjer,

Od kada je otkrivena namjera hrvatske vlade o Trgovskoj gori kao mjestu za odlaganje nuklearnog otpada, mnogi u BiH su se pobunili protiv plana i zahtijevali poštovanje međunarodnih pravila o ovom pitanju koja daju striktne definicije gdje se takav objekat može locirati. Ministarstvo prostornog uređenja i ekologije Republike Srpske zahtijeva da se područje rijeke Une proglasi Parkom prirode kako bi deponija nuklearnog otpada morala biti izvan određene udaljenosti od nje. Ali, kako sada izgleda, Hrvatska će nastaviti s planovima a glas BiH aktivista niko neće čuti.