Hapšenje bivših visokih funkcionera u Severnoj Makedoniji izazvalo je žestoku raspravu

Hapšenje bivših visokih funkcionera u Severnoj Makedoniji izazvalo je žestoku raspravu

Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji saopštilo je da je pokrenulo istragu protiv pet bivših visokih državnih funkcionera zbog navodnog učešća u nasilnim događajima 27. aprila 2017. u državnom parlamentu.

Među osumnjičenima su bivši premijer Nikola Gruevski, koji je pobegao u Mađarsku i bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanovski. U međuvremenu, vlasti u zemlji su takođe uhapsile bivšeg ministra saobraćaja, Milana Janakievskog i bivšeg ministra obrazovanja, Spira Ristovskog.

Bivši predsjednik Parlamenta, Trajko Veljanovski, ispitivan je u policiji dva sata, a zatim pušten na slobodu dok parlament ne odluči o njegovom imunitetu, jer je poslanik opozicione stranke VMRO-DPMNE.

Dvojica bivših ministara još uvek su u pritvoru, dok je bivši premijer Nikola Gruevski u Mađarskoj, gde su mu vlasti odobrile politički azil.

Odluka za njihovo hapšenje dolazi dan prije kraja suđenja u vezi sa nasilnim događajima u parlamentu prije dvije godine.

Oko 30 osoba su se pojavili kao optuženi na ovom suđenju, dok su neki od njih bili pomilovani u sklopu amnestije koju je proglasila vlada.

Neki od optuženih su takođe pomenuli ime predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog kao jednog od organizatora tih nasilnih događaja tokom kojih su demonstranti ušli u parlament.

Međutim, nakon što je napustio sudnicu, bivši predsednik parlamenta Veljanovski porekao je sve ove tvrdnje. “Bio sam kao predsednik parlamenta 10 godina. Ove optužbe protiv mene su prava sramota,“ rekao je Veljanovski.

Lider opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, optužio je premijera zemlje Zorana Zaeva i njegovu vladu za vođenje kampanje političkog progona protiv opozicije.

“Zaev zna da dolazi kraj i zato je odlučio da pokrene te napade kako bi širio strah među stanovništvom,“ rekao je Mickoski.

Međutim, vladajuća stranka SDSM izjavila je da opozicioni lider brani Gruevskog i sve organizatore nasilja koje bili viđeni pre dve godine u parlamentu. / ibna /