Hale poziva Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Hale poziva Beograd i Prištinu da nastave dijalog

Američki podsekretar za političke poslove David Hale pozvao je Beograd i Prištinu da nastave dijalog o Kosovu.

Hale se danas u Beogradu sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Prema američkoj ambasadi i saopštenju za štampu iz Predsedništva Hale je na sastanku takođe rekao da bi se obe strane morale uzdržati od provokacija.

Vučić je rekao da je Platforma za dijalog, koju je u četvrtak usvojio kosovski parlament, “u suštini predstavljala odluku da se prekine dijalog sa Beogradom”. “Pozicija Beograda će biti odlučujuća, ozbiljna, odgovorna i čvrsta”, dodao je on. Srbija će “u relativno kratkom vremenskom periodu doneti odluke kao reakciju na neispunjenje Briselskog sporazuma iz Prištine, uvođenje tarifa (na srpsku robu) i zaustavljanje svakog dijaloga s Beogradom”.

Kako je ambasada SAD-a navela u svom Tvitter nalogu, Hale je pozvao Prištinu da ukine tarife. “Sjedinjene Države apeluju na ukidanje tarifa, kao i na zaustavljanje međusobnih provokacija i nastavak dijaloga”, rekao je američki diplomata. Vašington, prema Haleu, želi da izgradi još jače odnose sa Srbijom. Ranije ove sedmice, Hale je rekao da Sjedinjene Države neće dati “recept” za rešavanje spora između Beograda i Prištine.

“Smatramo da bi (rešenje) trebalo da bude primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i da mora dugoročno da doprinese regionalnoj stabilnosti”, naglasio je Hale u intervjuu za dnevni list Danas. “Samo Beograd i Priština to mogu postići putem direktnih pregovora koji su potrebni da bi se došlo do rješenja. Nije na Sjedinjenim Državama – ili bilo kome drugom – da diktira konačni rezultat. Lideri i njihovi timovi treba da ožive pregovore koje vodi Evropska unija, razmotre sve mogućnosti te iskreno i otvoreno komuniciraju sa svojim građanima. U tom procesu, lideri i Srbije i Kosova imaju našu punu podršku ”, rekao je Hale u intervjuu.

 

Foto: ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl R. Skot u četvrtak pozdravlja podsekretara za politička pitanja Davida Halea na beogradskom aerodromu (Izvor: Tviter račun u američkoj ambasadi)