Grčki premijer najavio povećanje minimalnih plata

Grčki premijer najavio povećanje minimalnih plata

Tokom sastanka kabineta kojim je predsjedavao u ponedjeljak, premijer Alekis Tsipras objavio je planove za povećanje minimalne placte u zemlji.

Grčki premijer je kazao da će minimalna plata biti povećana sa 586 na 650 eura – što je povećanje od 11 posto – dok će tzv. pod-minimalna plata od 518 evra, koja se isplaćuje mladim zaposlenima, biti ukinuta.

Očekuje se da će odluka uticati na oko 600.000 zaposlenih koji trenutno primaju minimalnu platu i još 280.000 korisnika naknada koje su vezane za minimalnu platu, a koje će takođe indirektno vidjeti korist od povećanja.

Prema premijeru, povećanje će služiti za rješavanje nejednakosti, podsticanje rasta i prihoda. Tsipras je odbacio svaku sugestiju da ta mjera ne mora nužno biti pozitivna za ekonomiju, tvrdeći da “mi ne vjerujemo da su lažna obećanja navodnih stručnjaka koji kažu da je smanjenje placta preduslov rasta”.

„Povećanje plata je uslov a rast je rezultat,“ dodao je premijer, ističući da je povećanje “kulminacija ekonomskog oporavka” koji je njegova administracija nadgledala.

Kritičari kažu da će mjera povećati izdatke (na plate i drugo) za preduzeća, dok će se povećati pritisak za otpuštanja u nekim slučajevima, ili “zamrzavanje” zapošljavanja u drugima, i to u vreme kada se činilo da se tržište rada oporavlja.

Na vrhuncu ekonomske krize, standardna minimalna mesečna plata u Grčkoj smanjena je za 22 odsto na 586 eura, u nastojanju da se uhvati u koštac s dubokom recesijom.

Prema informacijama, o planiranom povećanju razgovarano je sa međunarodnim kreditorima u Atini prošle sedmice. Veruje se da je Evropska komisija prihvatila planove Atine, dok su zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda naveli da postoje rizici. Izveštaj MMF-a o Grčkoj od prošle sedmice naveo je, između ostalog, potrebu za “povećanjem fleksibilnosti na tržištu rada”./IBNA