Grčki parlament ratifikovao Prespanski sporazum a 153 glasa za

Grčki parlament ratifikovao Prespanski sporazum a 153 glasa za

Sa 153 “ZA” (od 300) grčki parlament ratifikovao je Prespanski sporazum nakon trodnevnog maratonskog procesa sa tenzijama i žestokim sukobom između vlade i opozicije.

Tsipras: Napisali smo novu stranicu za Balkan

“Danas pišemo novu stranicu o Balkanu. Nacionalistička mržnja, sporovi i sukobi ustupaju mesto prijateljstvu, miru i saradnji. Sledeće generacije u obe zemlje biće zahvalne poslanicima koji su, hrabro i smelo, položili temelji za budućnost mira, solidarnosti i skladnog suživota između dva naroda,“ rekao je grčki premijer nakon ratifikacije sporazuma i dodao:” Severna Makedonija, koja je rođena danas, će biti zemlja prijateljica, saveznik Grčke u njenim naporima za sigurnost, stabilnost i zajednički razvoj u regionu.“

“Čestitam prijatelju, Alekis Tsipras. Zajedno sa našim narodima postigli smo istorijsku pobedu. Živeo Prespanski sporazum! Za večni mir i napredak Balkana i Evrope!“ objavio je na Tvitteru premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev.

Mitsotakis je govorio o oportunističkoj većini i “štetnom sporazumu” i predlaže “veto” u pristupanju Severne Makedonije EU.

“Vlada, sa ogromnom većinom, glasala je za štetan sporazum iz Prespe,“ rekao je Kiriakos Mitsotakis. Lider Nove demokratije naglasio je da ratifikacija Sporazuma znači “zvanično priznanje makedonskog jezika i identiteta stanovnicima Skoplja od strane grčke vlade”, osuđujući vladu Tsiprasa zbog napuštanja desetogodišnje nacionalne linije . “Gospodin Tsipras je rekao da, gde su svi njegovi prethodnici rekli ne,“ istakao je Mitsotakis, te ponovio ono što je rekao nastepenicama parlamenta da neće odustati od prava Grčke “da stavi veto na pridruživanje Skoplja Evropskoj uniji”.

U narednim nedeljama, verovatno početkom februara, od grčkog parlamenta će takođe biti zatraženo da ratifikuje protokol o prijemu Severne Makedonije u NATO, čime će planirane procedure biti završene. / IBNA