Grčka početkom aprila očekuje prvu tranšu iz fondova nakon finansijskog spasavanja

Grčka početkom aprila očekuje prvu tranšu iz fondova nakon finansijskog spasavanja

Sastanak Evrogrupe završen je u ponedeljak bez odluke da se Atini isplati sledeća tranša iz fondova nakon spašavanja. Ovakav stav nije bio neočekivan jer Ciprasova administracija još nije u potpunosti sprovela dogovoreni skup prethodnih mera.

Pozivajući se na izvor iz Evrozone, Atinska novinska agencija je saopštila da je sastanak bio kratak, ali pozitivan, dok su grčki partneri iz evrozone izrazili uverenje da će sve prethodne aktivnosti biti završene do sledećeg sastanka radne grupe Euro, 25. marta. Ovo će omogućiti učesnicima sastanka Evrogrupe 5. aprila da odobre isplatu sredstava u iznosu od oko milijarde evra.

Jedan od najvećih kamena spoticanja je usvajanje novog okvira za zaštitu primarnih vlasnika kuća od zaplene. Međutim, izvori ukazuju na značajan napredak prema dogovoru između Atine i njenih međunarodnih kreditora o tom pitanju. Nova šema koja će zamijeniti prethodni okvir poznat kao Katselisov zakon treba da bude finalizirana narednih dana. Smatra se da je grčko ministarstvo finansija dogovorilo uslove sa sistemskim bankama u zemlji.

Na sastanku Evrogrupe, u ponedeljak, je takođe razmatran plan kojim se omogućava otplata duga državi u ratama. Očekuje se da će Atina pružiti institucijama više podataka koji podržavaju njene planove.

Izvori grčke vlade rekli su da su partneri u evrozoni potvrdili pozitivan zamah i značajan napredak koji je Ciprasova administracija postigla u smislu sprovođenja dogovorenih reformi. Isti izvori kažu da je ostalo malo detalja za isplatu naredne tranše.

Predsjednik Evrogrupe Mario Centeno govorio je o “značajnom napretku” koji je učinila Grčka, dodajući da je nedavno izdavanje desetogodišnjih obveznica “odlična vesti”. Sa svoje strane, Pierre Moscovici, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja, rekao je da očekuje sporazum sa Grčkom u narednim danima. / IBNA