Grčka i Severna Makedonija potpisale sporazum o otvaranju graničnog prijelaza u regiji Prespe

Grčka i Severna Makedonija potpisale sporazum o otvaranju graničnog prijelaza u regiji Prespe

Zamenica grčkog ministra Sia Anagnostopoulou i šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov potpisali su danas u Skoplju sporazum o otvaranju graničnog prelaza Lemos-Markova Noga u regiji Prespe.

“Želim da se zahvalim ministru spoljnih poslova Severne Makedonije, Dimitrovu, na saradnji i diskusiji koju smo imali, da pozdravimo potpisivanje prvog sporazuma o otvaranju novog prelaza u prespanskom regionu, na području Lemosa. To je važan sporazum zasnovan na odredbama istorijskog sporazuma koji smo potpisali, velikog, Prespesovog sporazuma. Naša saradnja će biti od koristi obema stranama ali i Balkanskom poluostrvu“, rekla je zamenica ministra spoljnih poslova Grčke.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Sporazum je potpisan na tri jezika.

Nikola Dimitrov je pojasnio da jezik njegove zemlje, koji govore građani Severne Makedonije i njene dijaspore, nema nikakve veze s grčkim Makedoncima.

Sporazum o novom graničnom prelazu je istorijski zato što se ime i terminologija dogovoreni u članu 1. Prespanskog sporazuma prvi put sprovode. „Zaista sam sretan što sam ga potpisao na tri jezika, na grčkom, makedonskom i engleskom jeziku. Makedonski jezik, i to nam je važno, koji govore građani Severne Makedonije i naše dijaspore, kako je dogovoreno u članu 7. Prespesovog sporazuma, nema nikakve veze sa grčkim Makedoncima,“ rekao je Nikola Dimitrov.

Zamenica ministra spoljnih poslova Grčke takođe se sastala u Skoplju sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom./ibna