Grci piju 4.000 tona krijumčarene kafe svake godine!

Grci piju 4.000 tona krijumčarene kafe svake godine!

Primena akciza od 1. januara 2017. povećala je krijumčarenje proizvoda, koje je, prema mišljenju rukovodilaca Grčkog udruženja za kafu (HCA), izuzetno intenzivno, posebno u severnoj Grčkoj.

Prema predsedniku Asocijacije, Iiannosu Benopoulosu, 10% kave koja se konzumira u ovoj zemlji je rezultat krijumčarenja, a Bugarska i Albanija su glavne kapije. Ako se uzme u obzir da je zvanično tržište kafe u Grčkoj reda 40.000 tona godišnje, tu dolazi i 4.000 tona krijumčareene robe.

Prvenstveno, krijumčarena kafa koja se uvozi u Grčku je espresso i instant kafa, a prenosi se ručno.

Ukidanje akciza

Zahtev novoosnovanog Grčkog udruženja za kafu (Hellenic Coffee Association), koje predstavlja 85% tržišta, je ukidanje akciza, koje, iako značajno stimulišu javne prihode, imaju značajan uticaj kako na tržište tako i na potrošače. Prema rečima Benopoulosa, mnoga mala preduzeća u ovom sektoru su pod pritiskom i upitno je da li će opstati, dok u isto vreme prosečna grčka porodica, zbog povećanja cene kafe, godišnje plaća 45 evra za proviziju.

Nasuprot tome, u 2018. godini 122,7 miliona evra je investirano u javne fondove dok je obim prodaje pao za 1,9%. U opadajućem trendu, ali sporijim tempom, tržište će se kretati i 2019. godine.

Podsjećamo da je od 1.januara 2017. uvedena akciza od dva evra po kilogramu sirove zelene kafe, tri evra za prženu kafu i četiri evra po kilogramu za instant kafu. Napominje se da su akcize, osim Grčke, nametnute u još samo četiri zemlje EU: Nemačkoj, Danskoj, Belgiji i Letoniji. Rumunija je imalanakcize, ali su smatrane štetnim za tržište i ukinute su.

Kako su naveli predstavnici Grčkog udruženja za kafu, uvođenje akcize na kafu takođe je dovelo do odgovarajućeg većeg povećanja cena od 10-30% i udvostručenja troškova za sirovine, što je značajno uticalo na profesionalce u ovom sektoru.

Najveće posledice poreza koji plaćaju potrošači, zabeležene su na polici, sa povećanjem od 23%. Zaista, poskupljenja su čak veća u najekonomičnijim i najraširenijim kategorijama kafe, kao što je grčka kafa (30% povećanje prosječne maloprodajne cijene).

“Šampioni” u potrošnji!

Na osnovu podataka koje je predstavio potpredsjednik Grčkog udruženja za kafu, Elias Papadopoulos, Grčka je jedna od zemalja s najvećom potrošnjom kafe po glavi stanovnika u svetu. Konkretno, dostigne 510 šoljica kafe po osobi, što znači da se godišnje potroši od pet milijardi čaša.

Koknzumirano je ukupno 40.000 tona, od čega je 40% van kućne potrošnje i 60% se popije u kućnoj radinosti. Posebno, vrednost domaće potrošnje je 400 miliona, dok na domaćem tržištu iznosi 3 milijarde (potrošačke cijene). Konačno, prema preferencijama Grka, grčka kafa je prvi izbor sa 32%, instant je na 30%, zatim espresso i filter sa 28% odnosno 10% (izvan domaće / domaće potrošnje) ./ IBNA