Geoffrei Piatt: SAD će učestvovati na sledećem tripartitnom samitu Grčka – Kipar – Izrael

Geoffrei Piatt: SAD će učestvovati na sledećem tripartitnom samitu Grčka – Kipar – Izrael

Prisustvo američkog državnog sekretara Mikea Pompea će dati pečat narednom tripartitnom samitu Grčka – Kipar – Izrael, čije vreme i mesto tek treba da se utvrdi, otkrio je američki ambasador u Grčkoj Geoffrei Piatt na Delphi ekonomskom forumu.

“Grčka se vratila i aktivna je u spoljnoj politici u regionu Jugoistočne Evrope. Najočigledniji izraz toga bio je Prespanski sporazum. Sada su otvorene dalje perspektive kako bi se istorijska uloga Soluna vratila na kosmopolitsku raskrsnicu Balkana”, rekao je funkcioner SAD, ističući da se “Grčka vratila i na istočni Mediteran”.

Džefri Piatt je u svom govoru naglasio da bi regionu Jugoistočne Evrope trebalo da se oduzme ruski prirodni gas, a istovremeno treba posvetiti pažnju jačanju odnosa sa Izraelom i Egiptom.

“Grčka se vratila, ali su se i Sjedinjene Države vratile”, rekao je američki diplomata, podsećajući na proširenje nove američke spoljne politike za istočni Mediteran.

Osvrćući se na istraživanja u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra i aktivnosti američke kompanije Exxon Mobil, koja u saradnji sa francuskim Total i Hellenic Petroleum želi da provede istraživanja južno od Krita, on je izrazio nadu da će se uskoro moći završiti svi neophodni koraci, koji sada možda odlažu proces korištenja resursa za proizvodnju ovog prirodnog bogatstva.

Napominje se da je Ekonomski forum Delphi postao jedna od najvažnijih konferencija u jugoistočnoj Evropi i svake godine okuplja istaknute političke, akademske i poslovne ličnosti kako bi razmenili ideje, sa ciljem stvaranja održivog i društveno pravičnog razvoja za Grčku i širi region JI Evrope ./IBNA