Gasovod IGB počinje da se materijalizuje

Gasovod IGB počinje da se materijalizuje

U narednih nekoliko dana očekuje se da će u Službenom glasniku Grčke biti objavljena odluka ministra za životnu sredinu i energetiku, Giorgosa Stathakisa, kojom odobrava instalaciju grčkog dela grčko-bugarskog interkonektora gasa (IGB). Relevantna ministarska odluka donesena je 7. februara, koja, kako navodi DEPA u svom saopštenju, “označava prekretnicu, nakon već donesene odluke o instalaciji i trasi prema Grčkoj, kao i odgovarajući licencirani projekat izgradnje, od strane Bugarske u 2017. godini”.

“Odluka – kao što je navedeno – o dozvoli za instalaciju je preduslov za početak radova na izgradnji gasovoda u Grčkoj i dolazi nakon kupovine potrebne površine za izgradnju merne stanice na području Komotinija”.

Licenca za Nezavisni sistem prirodnog gasa (INS), za koju se očekuje da će biti izdata od strane grčkog regulatornog organa za energiju (RAE) u drugom kvartalu 2019. godine, poslednji je korak pre početka radova na izgradnji gasovoda.

Napominje se da DEPA SA učestvuje u ICGB AD, koja je započela razvoj IGB gasovoda kroz svoju podružnicu YAFA Poseidon SA, gde DEPA ravnopravno učestvuje sa italijanskim Edisonom.

Istovremeno, Turska planira da uloži 122 miliona turskih lira, ili 23 miliona dolara, za projekat gasovoda Turski tok u 2019. godini.

U 2018. godini investicije su iznosile 95,91 miliona turskih lira, a predviđeno je da se ove godine uloži dodatnih 122 miliona turskih lira.

Prvi deo Turskog toka snabdevaće Tursku ruskim plinom i očekuje se da će početi s radom krajem 2019. godine, dok će drugi deo transportovati ruski plin u Europu./IBNA