FlyBosnia želi da uveća flotu

FlyBosnia želi da uveća flotu

Aviokompanija sa sjedištem u Sarajevu, FlyBosnia, potpisala je pismo namjere za nabavku još tri aviona Airbus A319, koji će joj povećati flotu na ukupno četiri aviona.

Prevoznik finansiran saudijskim kapitalom je naveo da će se avioni postepeno isporučivati ​​”u narednim kvartalima”. U saopštenju za štampu, kompanija je saopštila da će ovi avioni omogućiti FlyBosniji da progresivno proširi svoju destinacijsku mrežu, dok će do 2023. izgraditi planiranu flotu od osam članova. Aviokompanija trenutno upravlja avionom Airbus A319, starim šesnaest godina, koji je do sada korišćen na više specijalnih letova, prije nego što je prevoznik ovog ljeta počeo komercijalne letove. FlyBosnia namjerava postati nacionalni prijevoznik Bosne i Hercegovine.

“Postigli smo značajan napredak u potvrđivanju aerodromskih slotova u pripremi za predstojeće početke operacija redovnih letova, a takođe radimo na potvrđivanju odabranih charter letova, selektovanih na osnovu brojnih zahtjeva koje smo do sada primili. Trenutno zapošljavamo dodatnu posadu i pojačavamo obuku kako bismo osigurali da ispunimo obećanje da ćemo povezati Bosnu i Hercegovinu s odabranim destinacijama u Europi i na Bliskom istoku direktnim letovima. Od trenutka rezervisanja putovanja do trenutka povratka kući naša je misija da vaše putovanje postane nezaboravno,” izjavio je izvršni direktor Chris Gabriel komentarišući planove avio kompanije

FlyBosnia se nedavno udružio sa italijanskom čarter kompanijom SoleAir kako bi obavio čarter letove iz Mostara za hodočasnike koji idu u posjetu Međugorju. Avio kompanija je takođe primjetila da će se prvi letovi fokusirati na Evropu, sa početnim odredištima u Londonu i Frankfurtu, dok planira da uvede letove za Rijad, Džedu i Bahrein na Bliskom istoku.

“Kako budemo povećavali flotu, širićemo se u Evropi na gradove poput Rima, Pariza i potencijalno Moskve. Na Bliskom istoku, vjerovatno ćemo krenuti za Kuvajt i Bejrut. Tako ćemo se selektivno širiti tamo gdje znamo da postoji potražnja, a mi ćemo služiti našim klijentima i ovdje i u inostranstvu,” saopštila je kompanija.

Kompanija je nedavno dobila sve potrebne dozvole za letenje. Osnovana je prije dvije godine i planirano je otvaranje ruta prema Bliskom istoku, ali je bilo problem sa dokumentacijom i, na kraju, licenca je došla u FlyBosnia.

Bosna i Hercegovina, u stvari, nema nacionalnog prevoznika jer su sve dosadašnje kompanije, registrovane na nivou entiteta ili države, bile neuspješne i ugasile su operacije.

 

Mladen Dragojlović