Fizički napadi na vođe protesta u Srbiji

Fizički napadi na vođe protesta u Srbiji

Piše: Milos Mitrovic

Neki od organizatora protesta u Srbiji suočeni su, kako kažu, sa fizičkim napadima. Vladimir Petković, novinar i jedan od lidera protesta u Zaječaru, u istočnoj Srbiji, napadnut je danas.

Zoran Jovanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, rekao je da je napadnut tri puta – svaki put za vreme vožnje svojim automobilom.

Petković je lokalnom portalu Glas Zaječara ispričao šta se dogodilo.

“Hodao sam ulicom sa otvorenim kišobranom. Približavali su se muškarac i žena. Spustio sam kišobran tako da mogu da prođu. U tom trenutku čovek mi je rekao: “I šta sada? Sada bi trebalo da pobegnem jer ste vi jedan od pet miliona. “” Pitao sam u čemu je problem “.

Nakon toga, čovek je srušio Petkovića i počeo da ga udara. Napadač je ubrzo pobegao.

“Jedan od pet miliona” je jedan od slogana protesta, pokrenut nakon što je predsednik Aleksandar Vučić rekao da neće ispuniti nikakve zahteve čak i ako je pet miliona ljudi izašlo na ulice.

Profesor Jovanović je u nedelju uveče napadnut od strane maskiranog napadača. Kao što je rekao dnevniku Danas, motociklista je pokušao da izgura automobil sa puta, “preteći mu da stane i izađe iz vozila”. Pokazao je pesnicu i pratio profesora koji je bio sa suprugom.

Jovanović je rekao da se ne oseća bezbedno i da je to bio treći incident za kratko vreme. Tokom svakog incidenta zabeležio je registarske tablice vozila i obavestio policiju. Međutim, Tužilaštvo je odbacilo njegove zahteve za pokretanje postupka.

U prethodnom slučaju, kako je rekao, vozač  džipa je prijetio Jovanoviću.

“Ovo su primeri koji možda ne znače mnogo. Ali oni su se u kratkom vremenskom periodu desili tri puta “, rekao je Jovanović dodajući da su se policajci ponašali profesionalno ./IBNA