Evropski poslanik Fleckenstein objavio je izjavu o nedavnoj političkoj krizi u Albaniji

Evropski poslanik Fleckenstein objavio je izjavu o nedavnoj političkoj krizi u Albaniji

Član Evropskog parlamenta Fleckenstein: Albanija zaslužuje otvaranje pregovora. Pozivamo sve snage na političku odgovornost kako bi osigurali funkcionalnu parlamentarnu demokratiju i zadržali Albaniju na evropskom putu.

Govoreći na zvaničnoj konferenciji za novinare Odbora za spoljne poslove o dugoročnoj misiji Evropskog parlamenta u Tirani, organizovanoj s ciljem procene napretka koji je Albanija postigla pre sastanka Saveta u junu, Knut Fleckenstein, član Evropskog parlamenta, portparol S&D za vanjske poslove i izvestilac EP o Albaniji , izjavio je: “Svi očekujemo odluku Saveta Evrope 19. juna o tome da li da započne pregovore sa Albanijom. Evropski parlament je sa veoma velikom međuparlamentarnom većinom zauzeo veoma jasan stav u korist otvaranja pregovora sa Albanijom. Naša misija je potvrdila da su neophodne reforme, posebno u oblasti pravosuđa i procesa provere, koje su u toku i ne sumnjam da će albanski parlament i vlada nastaviti na reformski put. Ne vidimo razlog za dalje odlaganje odluke, pošto su uslovi ispunjeni“.

Komentarišući nedavno vraćanje mandata opozicionih poslanika u albanskom parlamentu, Knut Fleckenstein je dodao: “Veoma mi je žao odluke opozicije da se odrekne svojih parlamentarnih mandata. Bojkot u parlamentu ni u kom slučaju nije izlaz iz političkih problema i to je protiv demokratskih principa. Parlament je forum na kojem treba razmotriti politička neslaganja. Pozivam sve parlamentarce na političku odgovornost kako bi ispunili svoje dužnosti i nastavili rad u parlamentu u interesu zemlje i njene perspektive za integraciju u EU, a ne misleći samo o narednim izborima. Albanija treba da se fokusira na reforme, a ne na političke svađe. Demonstracije su suštinska odlika demokratskog života. Međutim, snažno osuđujem slučajeve nasilja kojima smo prisustvovali ove sedmice i pozivamo opozicione političke lidere da osiguraju mirne proteste, u skladu sa vladavinom prava“.

Misija Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) u poseti je od 27. februara do 1. marta. Sastavljena od sedam poslanika iz različitih političkih grupa, Misija će biti u poseti Albaniji i Severnoj Makedoniji, s ciljem da oceni napredak koji su obe zemlje ostvarile uoči junskog zasedanja Saveta Evrope, na kojem će biti odlučeno da li će započeti pregovori o pristupanju.