EU: Turski tok u Srbiji će sprečiti konkurenciju

EU: Turski tok u Srbiji će sprečiti konkurenciju

Nadležni organ Evropske unije smatra da gasovod Turski tok predstavlja “pretnju” za nesmetano funkcionisanje konkurencije u energetskom sektoru na Balkanu u slučaju da unjega bude uključena i Srbija.

Kako prenosi agencija Reuters, Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) ranije ove nedelje dala je “zeleno svetlo” srpskoj kompaniji Gastrans da nastavi sa projektom, isključujući ga iz Trećeg energetskog paketa EU, što je reforma iz 2009. godine usmerena na integraciju energetskog tržišta u EU i jačanje konkurencije.

 

 

Gastrans pripada kompaniji Južni tok Srbija, sa sedištem u Švajcarskoj, u kojoj ruski Gazprom drži 51% akcija, a ostatak pripada srpskoj gasnoj kompaniji Srbijagas.

Energetska zajednica, institucija koju je EU uspostavila kako bi proširila energetsku politiku EU na zemlje koje teže članstvu, objavila je da je Srbija, radeći na ovaj način, propustila priliku da uskladi “projekat takve veličine i uticaja” sa evropskim pravilima.

AERS je odbacio ili radikalno promenio sve uslove koje je postavila Energetska zajednica u vezi sa pristupom treće strane i regulacijom cena, navodi agencija Reuters, pozivajući se na stav zamenika direktora Energetske zajednice i pravnog savetnika Dirka Buschlea.

Dizajn gasovoda Turski tok odnosi se na isporuku prirodnog gasa u jugoistočnu Evropu preko Turske, a zatim preko Bugarske ili Grčke, Srbije i Mađarske. “Nisu podneseni takvi zahtevi (za izuzeće od pravila EU) od strane operatera gasovoda u Bugarskoj i Mađarskoj energetskim regulatorima u ovim zemljama”, rekao je Dirk Buschle, ističući da “gasovod Turski tok nije pokriven Trećim energetskim paketom, zbog čega je iizrazio žaljenje. Ovo je bila važna prilika, možda jedina, kako bi se osiguralo da projekat takve veličine i uticaja ne samo na Srbiju, već i na susedna tržišta bude u skladu sa evropskim pravilima“. Gasovod “Turski tok” deo je ruskih planova za zaobilaženje Ukrajine, koja je trenutno glavni tranzitni pravac za isporuke ruskog gasa Evropi.

Očekuje se da će planirana deonica od 400 kilometara kroz Srbiju biti završena do 15. decembra i imati kapacitet od 13,88 milijardi kubnih metara godišnje./IBNA