Erdogan: “Tramp me pozvao u SAD; možda ću ići nakon izbora 31. marta”

Erdogan: “Tramp me pozvao u SAD; možda ću ići nakon izbora 31. marta”

“Ako se nešto ne pokrene sa EU, možda ćemo ići na referendum”

 “Mi nismo država ratnih komandanata. U nekim zemljama EU postoje naši znakovi i grobovi naših predaka jer su naše teritorije nekada bile 22 miliona kvadratnih metara”.

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, govorio je o mogućoj poseti SAD-u, u intervjuu televizijskoj mreži CNN Turk. Turski predsednik se osvrnuo na svoj telefonski razgovor sa Donaldom Trampom i rekao da ga je “Tramp pozvao u SAD, a ja sam ga pozvao u Tursku. Ipak, nakon izbora koje imamo 31. marta, možda ću otputovati u SAD”.

Erdogan je rekao da su lični odnosi sa američkim predsednikom dobri i naglasio da “lični odnosi često određuju politike, a to je slučaj i sa Trumpom i Putinom”. Interesantno je da je turski predsednik optužio Obaminu administraciju da nije htela da proda protivvazdušni sistem Patriot Turskoj, ali nije rekao ništa negativno o Trampovoj administraciji.

Turski predsjednik je izjavio da će za nekoliko sedmica novi američki ambasador doći u Ankaru, što je istakao kao pokazatelj normalizacije odnosa, jer SAD u posljednje vrijeme nisu imale ambasadora u Turskoj.

Kada je u pitanju bezbednosna zona u Siriji, Erdogan je rekao da je razgovarao o tom pitanju sa Trampom, otkrivajući da su razgovori u toku, ali je naglasio da bi bezbednosna zona koju treba formirati trebala biti pod turskom kontrolom.

Erdogan je još jednom zapretio referendumom o evropskom kursu Turske, u slučaju da turski pristupni put bude ometan. “Ako mi ljudi kažu da nastavim, nastavićemo, ali ako kažu da se zaustavi, mi ćemo stati,“ rekao je turski predsednik.

“U Evropi nisu shvatili da smo mi država koja je nekad kontrolisala 22 miliona kvadratnih kilometara i postali smo manji, ali je naš način razmišljanja isti. U nekim zemljama EU postoje naši tragovi, grobovi naših predaka. Oni ne uzimaju u obzir te stvari. Mi nismo država ratnih komandanata,“ rekao je Erdogan./IBNA