Erdogan: «Θα στείλουμε σύντομα το πλοίο ερευνών μας στη Μεσόγειο»

Erdogan: «Θα στείλουμε σύντομα το πλοίο ερευνών μας στη Μεσόγειο»

Ο Recep Tayyip Erdogan επιτέθηκε με έμμεσο αλλά σκληρό τρόπο στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς υποστήριξε πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Afrin.

«Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς κάποιοι ψάχνουν ευκαιρία επειδή η προσοχή της ασφάλειας μας μετατοπίστηκε αλλού», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του σε συνέδριο για την ενέργεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε  ότι η Άγκυρα ναυπήγησε ένα από τα μεγαλύτερα πλοία ερευνών  στον κόσμο μήκους 230 μέτρων και πλάτους 32 μέτρων το οποίο σύμφωνα με τον Erdogan θα ξεκινήσει σύντομα για έρευνες τη Μεσόγειο.

«Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα… Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο» ανέφερε.

Ο Erdogan επιπλέον ανέφερε πως θα ξεκινήσει και η κατασκευή ου πυρηνικού σταθμού Akkuyu εντός του έτους. «Θα βάλουμε το θεμέλια μαζί με τον Putin» σημείωσε ο Tayyip Erdogan. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει το Νοέμβριο του 2017 και είχε δηλώσει πως θα θεμελιώσει το Akkuyu στα τέλη του μήνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα της Κύπρου και σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο και δήλωσε πως  «Ξέρω ότι θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρο». Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπεία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και, ότι βρεθεί, θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους». Αυτό που ανέφερε ο Erdogan ίσως να σημαίνει μια πρόταση τη Άγκυρας για το μοίρασμα των εσόδων από τα πιθανά έσοδα του φυσικού αερίου ανάμεσα στις δυο πλευρές , χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Για το θέμα της Κύπρου και τις έρευνες στην  ΑΟΖ αναφέρθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu ο οποίος δήλωσε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να σταματήσει τις έρευνες. Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες».

Οι δηλώσεις έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου πλοία της ExxonMobil έχουν πάει για έρευνες στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ενίσχυσε η αμερικανική πλευρά τον στόλο της στην περιοχή με το πλοίο  Iwo Jima. To πλοίο αγκυροβόλησε στη Λεμεσό, ενώ περιπολεί ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και ημέρες, συμμετέχοντας σε κοινή άσκηση με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, καθώς και με την πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής.

Πάντως πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν πως το νέο πλοίο ερευνών που απέκτησε η Τουρκία δεν θα ξεκινήσει το ταξίδι του άμεσα καθώς θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό αλλά και να ετοιμαστεί το πλοίο. Έμπειροι αναλυτές αναφέρουν πως το ταξίδι θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάιο αλλά μέχρι τότε θα καθοριστούν και οι εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον θα έχει σημασία το σημείο που ενδέχεται να πραγματοποιήσει τις έρευνες./ΙΒΝΑ