Erdogan: «Η Συνθήκη της Λοζάνης μπορεί να επικαιροποιηθεί όπως κάνουμε με τους νόμους στα Κοινοβούλια μας»

Erdogan: «Η Συνθήκη της Λοζάνης μπορεί να επικαιροποιηθεί όπως κάνουμε με τους νόμους στα Κοινοβούλια μας»

Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Recep Tayyip Erdogan συνέχισε να αναφέρεται για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Αλεξανδρούπολη στην Τουρκία μίλησε προς τους διευθυντές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Ο Recep Tayyip Erdogan υποστήριξε πως «μιλώντας σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο προκάλεσαν ενόχληση όσα είπα σχετικά με τη Λοζάνη. Υπήρξαν κάποιοι που έβγαλαν λανθασμένα συμπεράσματα πως έχουμε εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Δεν είπα κάτι τέτοιο, δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, η Συνθήκη της Λοζάνης μπορεί να επικαιροποιηθεί. Αυτό είπα και στον κύριο Παυλόπουλο.  Εδώ επικαιροποιούμε τους νόμους μας στα Κοινοβούλια μας.  Και οι Συνθήκες μπορούν να επικαιροποιηθούν. Αυτό έχει γίνει ένα εμμονή για κάποιους.  Το θέμα αυτό το μίλησα και με τον κύριο Τσίπρα».

«Κάνατε τζαμί χωρίς Μιναρέ»

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα του τζαμιού στην Αθήνα . «Στο θέμa του τζαμιού, τους είπα, κάνατε κάτι όμως αυτό δεν μοιάζει καθόλου με τζαμί. Δεν έχει καν μιναρέ. Μας είπατε πως θα το ανοίξετε σε δυο ημέρες, όμως δεν κάνατε τίποτα. Στον πολιτισμό μας δεν υπάρχει τζαμί χωρίς μιναρέ».

Ο Erdogan μίλησε με θετικά σχόλια για τον Προκόπη Παυλόπουλο και δήλωσε πως, ήταν από τους πρώτους που τον κάλεσαν τη νύχτα τη απόπειρας πραξικοπήματος.

«Είδα αυτοπροσώπως τα δάκρυα των ομοεθνών μας αλλά και των μανάδων των 150 χιλιάδων περίπου ομοεθνών μας εκεί στην Κομοτηνή, των αδελφών μας. Πού είναι η ελπίδα; Η ελπίδα είναι η Τουρκία. Προς τα εδώ κοιτάζουν» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στο συνέδριο ευρεσιτεχνίας που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Μέρος της ομιλίας του δεν είχε σχέση με το συνέδριο καθώς ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για την εκπαίδευση των μελών της μειονότητας της Θράκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Ξάνθη την οποία όμως δεν επισκέφθηκε!

«Για σκεφτείτε… 65 χρόνια πριν ο Celal Bayar (σ.σ. πρώην πρόεδρος της Τουρκίας) είχε πάει εκεί ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και άνοιξαν ένα σχολείο με το όνομά του και αργότερα ούτε το όνομα του Celal Bayar, δεν άντεξαν και αυτή τη στιγμή έχουν ξύσει μέχρι και το όνομα του Celal Bayar. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Γιατί τέτοια μισαλλοδοξία; Στην Ξάνθη δεν υπάρχουν πολλά σχολεία. Κι αυτά είναι ερείπια. «Ελάτε κι όσα σχολεία θέλετε να κάνετε, τόσα να σας κάνουμε». Αυτό είπα στις ελληνικές αρχές. Δεν έχουμε πρόβλημα εμείς» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Erdogan, όταν μιλά για ὁσα σχολεία θέλουν να ανοίξει η Ελλάδα,  αναφέρεται στα ελληνικά σχολεία της μειονότητας, όπως αυτά που άνοιξαν πρόσφατα στην Ίμβρο. Όμως  στην Κωνσταντινούπολη έχουν απομείνει μόλις 2000 Έλληνες , από τους 120.000 και στην Ίμβρο (Gokceada )και την Τένεδο (Bozcaada) μόλις 500 από τους 10.000.  Οι Έλληνες αναγκάσθηκαν να φύγουν μετά τις πιέσεις  του τουρκικό κράτος, σε εποχή πριν έρθει ο  Erdogan στην εξουσία κι  αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Η τουρκική κυβέρνηση πράγματι έχει κάνει σημαντικά βήματα για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Τουρκίας όπως και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όμως αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι Έλληνες είναι σαν «είδος υπό εξαφάνιση».

Ο Edogan, δείχνει ως ένας ηγέτης που διεκδικεί τα δικαιώματα των «ομοεθνών» αλλά και «ομόθρησκων» της Θράκης. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του που έκανε σε ομιλία του στην Κομοτηνή που αναφέρθηκε πως, «Τούρκοι, Ρομά, Πομάκοι της περιοχής έχουμε κοινό παρονομαστή, είμαστε Μουσουλμάνοι».

Πάντως στην Τουρκία συζητούν ήδη αν μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές στη Λοζάνη. Υπάρχουν διπλωμάτες που δίνουν το παράδειγμα της Συνθήκης του Μοντρέ που υπογράφηκε 13 χρόνια μετά και άλλαξε πολλά σημεία σχετικά με τα Στενά.

Ο τουρκική εφημερίδα  Hurriyet  κάνει αναφορά σε τούρκο διπλωμάτη που αναφέρει πως πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες των Τούρκων της δυτικής Θράκης. Όμως αν αρχίσουμε να αγγίζουμε τη Λοζάνη τότε ο καθένας θα αρχίσει να περικόπτει κάποιο σημείο και τότε αντί κερδών, ίσως να έχουμε ζημιές.

Ο πολιτικός αναλυτής Deniz Zeyrek στην εφημερίδα Ηurriyet, αναφέρει πως ῾σε μια εποχή που η Τουρκία έχει απομονωθεί, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα των προσπαθειών επικαιροποίησης της Λοζάνης που είναι αποτέλεσμα μια στρατιωτικής νίκης. Η αναφορά του Erdogan στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι είναι αναπόφευκτη. Όπως και μέσω της Λοζάνης έρχεται στην επικαιρότητα και το θέμα των νησιών και αυτό είναι μια απάντηση στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα που μιλά πως ῾τα νησιά μας είναι υπό κατάληψη. Εν συντομία..και η Άγκυρα και η Αθήνα βλέπουν τη Λοζάνη σαν τίτλο ιδιοκτησίας. Η πολεμική των πολιτικών δεν είναι κάτι περισσότερο από τα μηνύματα στο εσωτερικό./IBNA