Ekstremni nacionalizam u srpskoj opoziciji

Ekstremni nacionalizam u srpskoj opoziciji

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju (SZS), glavne opozicione grupe u zemlji, umereno je osudio izjave svog kolege Sergeja Trifunovića, koji predvodi Pokret slobodnih građana (PSG).

Na mitingu u Novom Sadu, glavnom gradu Autonomne Pokrajine Vojvodine, Trifunović je nazvao Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), „debelom svinjom“ i „smrdljivim iskrivljenim smećem“.

Trifunović je u petak uveče takođe tvrdio da Čanak namerava da odvoji Vojvodinu od Srbije uz pomoć neke strane vojske.

Đilas je danas rekao novinarima da se “često” ne slaže sa onim što kaže Trifunović i da ne bi trebalo koristiti “previše teške riječi”.

“Suština onoga što je Trifunović rekao je o akcijama lažne opozicije u Srbiji. Nenad Čanak deli moć sa (predsednikom Aleksandrom) Vučićem i on bi trebalo da bude spreman da se suoči sa kritikama ”, rekao je Đilas.

Trifunović je na mitingu u Novom Sadu napao i Čedomira Jovanovića, lidera Liberalno-demokratske partije (LDP) i Rasima Ljajića, ministra kabineta i lidera Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS).

Trifunović, koji je i glumac, Jovanovića je označio kao “lažnu opoziciju” i “još veći problem za Srbiju od Vučića”.

Đilas je rekao da neće koristiti iste reči kao Trifunović. Međutim, dodao je: „Ne vidim kako oni koji sarađuju sa Srpskom naprednom strankom (na čelu sa Vučićem) učestvuju u protestima. Ako podržite proteste, treba da napustite koalicije sa vladajućom strankom,“ objasnio je Đilas.

On je rekao da ne veruje da bi neki građani Srbije hteli da odvoje Vojvodinu od ostatka države. “Oni žele da žive u svojoj zemlji, a to je Srbija”, zaključio je Dragan Đilas, dodajući da ljudi na protestima slobodno govore./IBNA