Eksperti iz Skoplja i Sofije razmatraju predloge o zajedničkim proslavama važnih istorijskih događaja

Eksperti iz Skoplja i Sofije razmatraju predloge o zajedničkim proslavama važnih istorijskih događaja

Zajednička komemoracija kralju Samoilu, Goci Delčevu te Illindenski ustanak su među događajima i istaknutim ličnostima o kojima će se raspravljati na četvrtom sastanku stručnjaka iz Severne Makedonije i Bugarske koji se bave pitanjima istorije i obrazovanja. Ovi eksperti su deo komisije koja je imenovana na osnovu sporazuma o dobrosusedskim odnosima između dvije zemlje.

Šef Nacionalnog instituta za istoriju, profesor Dragi Đorđev rekao je da će se na sastanku, koji se održava u Skoplju, razgovarati o pitanjima koja su prethodno razmatrana u Sofiji, kao što je kralj Samoil i pitanja koja se tiču školskih udžbenika.

„Materijali kojima se bavi Komisija uključuju praistorijski period, antiku i srednjevekovni period. Braća Ćirilo i Metodije i Samoilova država dva su elementa koji su izazvali mnoge debate u udžbenicima,“ izjavio je Đorđev.

Ovaj proces se odvija u vreme kada su vlade obe zemlje potpisale sporazum koji ima za cilj poboljšanje veza i prevazilaženje svih sporova koji su ranije postojali. / ibna /