EKSKLUZIVNO ZA IBNA Zaev: Na avionu kojim ću doputovati u Atinu će pisati “Republika Severna Makedonija”

EKSKLUZIVNO ZA IBNA Zaev: Na avionu kojim ću doputovati u Atinu će pisati “Republika Severna Makedonija”

Na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti, premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, ekskluzivno za IBNA govorio je o svojim osećajima nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma, nagradi Evald von Kleist koju je dobio sa grčkim kolegom Alekisom Tsiprasom, izgradnji prijateljskih veza i saradnji između Grčke i Severne Makedonije, o prvoj poseti grčkog premijera Skoplju u proleće i njegovoj poseti Grčkoj, vladinim avionom na kojem će pisati “Republika Severna Makedonija”.

Ovo je sjajan period za Severnu Makedoniju, sa postignutim Prespanskim sporazumom a postali ste i novi NATO partner. Ovde ste u Minhenu da biste primili nagradu Evald von Kleist. Kako se osećate?

Ovo je velika čast. Kao što smo ranije pomenuli, niko nije verovao da je to moguće, ali ja živim jedan od svojih životnih snova – da imam novog prijatelja u Grčkoj. Grčka je i ranije bila prijateljska, ali sada sam stvarno prijatelj sa Aleksisom Tsiprasom. Imamo veliku čast da ovu nagradu primimo na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, jednoj od najvažnijih konferencija u svetu. Sjajno je biti pozitivan primer, pokazati ostatku sveta da je evropskim manirima i ponašanjem moguće postići dogovor čak i o osjetljivim temama, kao što je ime zemlje, razdvajanju identiteta obe zemlje, i na prijateljski način izgraditi prijateljstvo za budućnost te otvoriti vrata za sledeću generaciju, za našu decu.

Veoma je važno da nam se svet divi, jer smo postigli ovaj sporazum koji nije bio lak u Grčkoj i nije bilo lako ni u Severnoj Makedoniji. Toliko smo verovali da će doneti samo pozitivne stvari za oba naroda, obe zemlje. Sada smo veoma motivisani da sprovedemo ovaj sporazum.

Mi smo zvanično Severna Makedonija, promenili smo puno simbola u našoj zemlji, širom zemlje i, naravno, čekamo prvu posetu premijera Tsiprasa, verovatno u martu ili aprilu, kad god to bude moguće. Posle toga ću posetiti Atinu, što je veoma dobro, jer sam veoma često u Solunu, sigurno ću biti u Solunu i pre te posete. Ali prvi put ću doći u Atinu, verovatno vladinim avionom koji nosi ime Republika Severna Makedonija, kako bih pokazao našim grčkim prijateljima iz severne Grčke, iz Grčke Makedonije, da se mi držimo sporazuma, da ga pratimo i želimo prijateljstvo sa našim južnim susedom, i naravno da nameravamo da razvijemo mnogo projekata u oblasti energetike, infrastrukture, otvaranja novih graničnih prelaza kako bismo olakšali našim građanima da odu na Egejsko more a da grčki građani dođu u našu zemlju gde će da pokrenu neke poslove.

Veoma sam srećan jer smo 2018. godinu završili sa  povećanjem trgovinske razmene između naše dve zemlje od 19%. Dakle, i sada postoji korist. U budućnosti će toga biti više ./IBNA