Dva moguća scenarija u razgovorima između Kosova i Srbije

Dva moguća scenarija u razgovorima između Kosova i Srbije

Političke stranke na Kosovu i dalje su podeljene oko procesa dijaloga čiji je cilj da popravi veze sa Srbijom.

Premijer države, Ramush Haradinaj, insistira na činjenici da predlog o korekciji granice ne treba biti uključen u razgovore.Haradinaj i njegovi koalicioni partneri izradili su platformu za dijalog. U ovom dokumentu se navodi da Kosovo mora sačuvati svoj suverenitet i teritorijalni integritet i da dve zemlje treba da se međusobno priznaju.

Ovaj dokument takođe zahteva da Albanci koji žive u Preševskoj dolini uživaju ista prava koja uživaju srpska manjina na Kosovu.

Međutim, predsednik Kosova, Hašim Tači ima drugi pristup. On ne isključuje ideju o malim teritorijalnim zamenama sa Srbijom kako bi se postigao inkluzivan i miroljubiv sporazum koji bi omogućio Kosovu da postane član UN-a i da se pridruži drugim međunarodnim organizacijama.

Predsednik Kosova sastao se sa mnogim svjetskim liderima, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi ih obavestio o svom predlogu.

Putin je rekao Tačiju da će prihvatiti sporazum između dve zemlje i da neće spriječiti pristupanje Kosova UN-u. Ovaj sporazum će takođe imati za cilj da osigura da Kosovo prizna pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile.

Međutim, ovaj tok događaja može dovesti do dva moguća scenarija. Prvo, premijer Haradinaj može biti zbačen ako Demokratska stranka Kosova odluči da napusti koaliciju kao rezultat visokih tarifa uvedenih na uvoz robe iz Srbije. Ovi sporovi mogu dovesti do pada vlade.

IBNA takođe saznaje da može doći do formiranja široke vlade. Glavni zadatak ove vlade je da postigne sporazum sa Srbijom do novembra 2019. godine / ibna /