Donald Tramp: Prespanski sporazum je najveće istorijsko dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma

Donald Tramp: Prespanski sporazum je najveće istorijsko dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma

U ime američkog naroda, čestitam na ratifikaciji i implementaciji Prespanskog sporazuma. Ovo je najveće istorijsko dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma, i to je svedočanstvo hrabrosti u vašem liderstvu, rekao je predsednik Sjedinjenih Država, Donald Tramp, u pismu upućenom premijeru Severne Makedonije, Zoranu Zaevu.

“Kroz vaše napore sa premijerom Tsiprasom, osigurali ste stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za vaše dve zemlje, već i za celi region. Vaša zemlja će sada zauzeti svoje mjesto u Organizaciji Severnoatlantskog pakta kao Republika Severna Makedonija,” kaže predsednik Tramp.

On je izrazio nadu da će Prespanski sporazum inspirisati druge zemlje u regionu.

“To naglašava temeljnu istinu da, kroz političku hrabrost i sposobnost fokusiranja na dugoročne koristi u odnosu na kratkoročne rizike, lideri mogu napraviti teške kompromise koji su potrebni da bi se njihove zemlje našle na putu prema svetlijoj budućnosti,“ navodi se u pismu.

Tramp ponovo čestita Zaevu na njegovom liderstvu i predanosti da ovaj proces dovede od pregovora do ratifikacije i potpune implementacije.

“Severna Makedonija je snažan partner Sjedinjenih Država. Radujemo se što ćemo vas pozdraviti kao našeg 30. saveznika u Organizaciji Severnoatlantskog pakta i nastaviti naš zajednički rad na obezbeđivanju mira i prosperiteta na zapadnom Balkanu,“ kaže predsjednik SAD Tramp./IBNA