Dmitrij Medvedev: Spremni smo za izgradnju nuklearne elektrane u Belenama

Dmitrij Medvedev: Spremni smo za izgradnju nuklearne elektrane u Belenama

Rusija je izrazila spremnost da učestvuje u izgradnji nuklearne elektrane Belene – pod uslovom da postoji odgovarajući predlog – i to može učiniti isto kao i druge zemlje, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev tokom dvodnevne posete Bugarskoj.

Oslanjajući se na iskustvo ruskih nuklearnih elektrana, Dmitrij Medvedev je rekao da je Moskva već preduzela izgradnju nuklearnih elektrana u Turskoj, Mađarskoj i Finskoj i pitao se: “Zašto ne poduzeti sličan projekat i u Bugarskoj? Kad smo već počeli…“

U 2006. godini, Atomstroiexport, podružnica državne kompanije Rosatom, pobedila je na međunarodnom tenderu za izgradnju dva nuklearna reaktora na lokalitetu Belene.

Međutim, u 2009. godini projekat je zaustavljen, dok je u martu 2012. Sofija najavila da neće nastaviti izgradnju nuklearne elektrane.

Osvrćući se na ovaj razvoj događaja, ruski premijer je primetio da je situacija stvorena odbijanjem Bugarske da nastavi sa izgradnjom ove elektrane “naravno, primer nespremnosti za saradnju, dok su sredstva potrošena. Sredstva su uložena i ništa nije urađeno, a ova sredstva nisu bila zanemariva”.

“Ali ako naši partneri u Bugarskoj žele izgraditi novu nuklearnu elektranu, razumno je iskoristiti naše vlastite predloge, koje smo izneli”, rekao je on. Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je u maju 2018. godine da njegova zemlja planira preispitati izgradnju nuklearne elektrane Belene, ističući da će izbor strateškog investitora biti napravljen pozivom na međunarodni tender.