Dimitrov i Čakaj sastali se u Skoplju kako bi razgovarali o saradnji

Dimitrov i Čakaj sastali se u Skoplju kako bi razgovarali o saradnji

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Čakaj danas je u zvaničnoj posjeti Skoplju, gde je izjavio da je sretan što je susedna zemlja konačno uspela rešiti spor oko imena s Grčkom. Čakaj je to izjavio nakon sastanka sa svojim kolegom Nikolom Dimitrovim.

“Severna Makedonija nije samo prijateljska zemlja, već i strateški partner za Albaniju. Albanci koji žive ovde su deo uspeha ove zemlje. Danas smo razgovarali o nizu pitanja vezanih za neophodnost proširenja bilateralnih odnosa i međusobne podrške u procesu evropskih integracija. Potvrdili smo i našu posvećenost očuvanju odličnih odnosa koji postoje između naše dve zemlje,“ rekao je ministar Čakaj.

Čakaj je pohvalio implementaciju zakona o upotrebi jezika i najavio da će Albanija otvoriti počasni konzulat u Manastiru.

Sa svoje strane, ministar Nikola Dimitrov rekao je da Albanija i Severna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose i da će nastaviti da se međusobno podržavaju na putu evroatlantskih integracija.

Na pitanje o pregovorima između Kosova i Srbije, Dimitrov je rekao da će podržati svaki sporazum koji Priština i Beograd postignu, pod uslovom da doprinosi stabilnosti regiona.

Sa svoje strane, Čakaj je rekao da je dužnost Albanije da podrži Kosovo u ovom procesu. “Verujemo da bi svaki sporazum između Kosova i Srbije trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja i da takođe treba da ponudi Kosovu jasnu evropsku perspektivu i mesto u UN-u”, rekao je Čakaj. / ibna /