Demonstracije nakon hapšenja u Banja Luci

Demonstracije nakon hapšenja u Banja Luci

Policajci Republike Srpske uhapsili su u utorak ujutro Davora Dragičevića, oca brutalno ubijenog 21-godišnjeg Davida Dragičevića, i njegovu bivš suprugu Suzanu, Davidovu majku, pod optužbom za „nasilje protiv javne sigurnosti“.

Hapšenje je bilo samo uvod u veću policijsku akciju čišćenja glavnog trga u Banja Luci od slika, svijeća i drugih memorabilija koje su postavili Davor i njegove pristalice, obilježavajući mjesto gdje je, navodno, David posljednji put viđen živ, u martu ove godine. Snimak video nadzora pokazuje Davida sa nekim osobama, a onda je nestao. Policija, porodica i prijatelji tražili su Davida šest dana, a tijelo je pronađeno na obali rijeke Crkvene. Bilo je očigledno da je ubijen, ali je policija organizovala konferenciju za novinare kako bi objasnila da je mladić bio drogiran i opljačkao jednu kuću. Onda je, kako kaže policija, skočio ili pao u Crkvenu.

Njegov otac Davor doveo je u pitanje ovu verziju i započeo štrajk na glavnom trgu. Sve više i više pristalica okupljalo se na tom mjestu i njegova borba za istinu o smrti njegova sina postala je političko pitanje. Davor je optužio najviše policijske organe, ministra unutrašnjih poslova, Dragana Lukača, direktora policije Darka Ćuluma, nekoliko policijskih inspektora i visokopozicioniranih političara, uključujući tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika, za urotu s ciljem da se ubije David. Davor i pristaše su se više od 270 dana okupljali na trgu svakog popodneva tražeći hapšenje osoba koje Davor smatra ubicama i saučesnicima u ovom slučaju. Opozicione stranke su pokušale da iskoriste situaciju, ali im to nije pomoglo da pobjede na Opštim izborima u oktobru.

Naime, nakon izbora broj onih koji su se okupljali na trgu, koji je Davor preimenovao u Trg Davida Dragičevića, bio je manji svake noći. Davor je pokrenuo pitanje svog sina i na višem nivou objašnjavajući stranim ambasadorima da su visoki zvaničnici Republike Srpske odgovorni za smrt njegovog sina. U tri navrata okupio je na trgu veliki broj pristalica i prijetio da će u aprilu iduće godine, na prvu godišnjicu Davidove sahrane, uzeti pravdu u svoje ruke. Takođe je zapretio da će ići u „konačni sukob“ sa „ubicama i saučesnicima“. Policija ga je optužila za prijetnju javnoj sigurnosti i pozvala ga na saslušanje, ali je odbio doći. Policajci su ga uhapsili i to je pokrenulo dalje akcije.

Čim su se policijske snage pojavile na trgu, bilo je očigledno da je to dobro organizovana policijska akcija. Građani okupljeni na trgu pokušali su razbiti policijski kordon, ali bez uspjeha. Desilo se nekoliko nasilnih incidenata i nekoliko građana je uhapšeno. Među njima su bili lideri opozicione Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović i Draško Stanivuković, bivši poslanik Adam Šukalo i nekoliko drugih osoba.

Pod policijskom zaštitom, radnici su rastavljali to mesto sa suvenirima i odlagali sve stvari u kamion. Policijska akcija nikoga nije ostavila ravnodušnim. Neki građani smatraju da je došlo vrijeme da se „Davidov oltar“ ukloni s trga jer ovo javno mjesto ne može biti zauzeto za interese jedne porodice, čak i ako je njihov sin ubijen.

“Davor je predugo blokirao glavni gradski trg. Svakog popodneva ovde se okupljaju i svako ko sumnja u njihove aktivnosti proglašen je neprijateljem,” rekao je jedan od onih koji nisu podržali Davora.

Delegacija Evropske unije u BiH izrazila je duboku zabrinutost zbog događaja u Banja Luci.

“Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su duboko zabrinuti povodom situacije u Banja Luci od jutros. Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom “Pravda za Davida”, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banja Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja.

Ambasador Wigemark i amabasadori zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem. Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i  nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka.

Današnji razvoj događaja u Banja Luci šalje negativnu i  alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH. Idalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja,” rekla je Delegacija EU u saopštenju za štampu.

Članovi grupe „Pravda za Davida“ najavili su da će se i dalje svake večeri okupljati na istom mjestu. Njihova borba se nastavlja uprkos prijetnjama policije./IBNA