Demokratska stranka u Albaniji odustaje od mandata u Parlamentu

Demokratska stranka u Albaniji odustaje od mandata u Parlamentu

Parlamentarna grupa Demokratske stranke u albanskom Parlamentu odlučila je danas (ponedeljak) da se poslanici odreknu mandata.

Ovom odlukom demokratska parlamentarna grupa podržava političko rešenje ponuđeno od strane udružene opozicije za stvaranje prevremene vlade koja će preduzeti sve potrebne korake za slobodne i poštene izbore.

Predsednik Demokratske stranke Lulzim Basha održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je objavio odluku svoje stranke.

On je rekao da je ova odluka donesena “imajući u vidu nacionalnu vanrednu situaciju kroz koju zemlja prolazi”.

Prema opozicionom lideru, vlada je namestila broj glasova na izborima 2017. godine.

U međuvremenu, opozicija je takođe identifikovala niz drugih problema, kao što su:

učešće vlade u korupciji i kriminalnim aktivnostima; činjenicu da parlament ne deluje kao forum demokratije; činjenicu da je Ustavni sud eliminisan; činjenicu da je pravosudni sistem zarobljen; činjenicu da je država paralizovana i da se ljudska prava u zemlji sistematski krše.

Prema Bashi, sve je ovo izazvalo ekonomsku krizu bez presedana, te je prisililo  Albance da napuštaju zemlju, što je donelo i socijalnu bedu.

Rešenje koje DS nudi je stvaranje privremene vlade, spremne na preduzimanje svih potrebnih koraka koji bi garantovali slobodne i poštene izbore, i vladu koja bi deblokirala proces evropske integracije za Albaniju kroz održavanje prevremenih parlamentarnih izbora. / ibna /