Da li je Evropa u opasnosti?

Da li je Evropa u opasnosti?

Odbrojavanje za najvažnije evropske izbore u istoriji EU, u maju 2019. godine, već je počelo, a političke formacije kristalizuju svoje vizije za budućnost Evropske unije.

Glavno pitanje ovih izbora u Evropskom parlamentu ima „egzistencijalne“ karakteristike, jer je poslednjih godina EU izgubila mnogo od kontakta sa vrednostima na kojima je nastala. Sloboda, demokratija i solidarnost ustupile su mesto ograničavanju slobode i prava naroda, manipulisanju demokratijom i introvertnosti koje se ogledaju u povratku nacionalnim i nacionalističkim politikama.

Porast populizma i nacionalističkih pokreta u EU bio je meteorski i u mnogim slučajevima je doveo do ključnih, temeljnih principa zanemarivanja Unije.

Politike EU zasnovane na brojkama i uravnoteženim budžetima su propale. Građani su ponekad koristili da se pokaže da brojke napreduju- iako su građani gledali kako im se životi lome.

U tom kontekstu, socijaldemokratske i levičarske sile pojačavaju svoje napore za saradnju u progresivnom pravcu kako bi bili u stanju da se bore sa konzervativnim snagama i Evropskom partijom naroda, koja je dominirala u Evropskom parlamentu poslednjih godina.

Dok političke formacije EU nastavljaju tražiti bezbednu snagu koja će promeniti politiku Unije, impresivno je da su neki politički lideri javno progovorili o riziku od egzogenih faktora koji utiču na izbore.

Tipičan primer je “manifest” koji je objavio francuski predsednik Emmanuel Macron u svim novinama 28 zemalja EU, gde navodi: “Evropski model se temelji na slobodi pojedinca, raznolikosti mišljenja, kreativnosti. Prva od tih sloboda, garantovana institucijom demokratije, je slobodan izbor guvernera kad god neka strana sila pokuša da utiče na naše glasove. Predlažem stvaranje Evropske agencije za zaštitu naših republika koja će državama članicama obezbediti evropske stručnjake da zaštite izborne procese od kompjuterskih napada i manipulacija. U tom duhu nezavisnosti moramo zabraniti i finansiranje evropskih političkih stranaka od strane stranih sila, moramo da oslobodimo internet, kroz evropska pravila, od retorike mržnje i nasilja, jer poštovanje pojedinca je takođe osnova kulture dostojanstva za koju se zalažemo“.

Slično tome, Donald Tusk je podigao uzbunu zbog sajber napada i pokušaja manipulacije evropskim izborima širenjem lažnih vesti i jačanjem krajnje desničarske antievropske retorike.

Ne tako davno bilo je optužbi u SAD o pokušaju manipulacije izborima u državi. Pokušaji manipulacije javnog mnenja u Severnoj Makedoniji i okretanje protiv Presanskog sporazuma takođe nisu tajna. U roku od manje od deset dana, više od 1.000 sajtova protiv sporazuma je otvoreno u Severnoj Makedoniji, kažu mediji u zemlji. To nije slučajnost u vreme kada internet i nekontrolisano širenje lažnih novosti oblikuju građanske izbore u smislu izbora lidera.

Da, Evropa je u opasnosti. Da, svet kakav smo znali ugrožen je manipulacijom javnog mnenja korištenjem moderne tehnologije i nevidljivih manipulatora. Da, naša je dužnost da zaustavimo ovaj rizik i podignemo svest o vrednosti demokratije i slobode, koju bismo trebali predati budućim generacijama.