Članovi Predsjedništva BiH susreli se s Federicom Mogherini u Briselu

Članovi Predsjedništva BiH susreli se s Federicom Mogherini u Briselu

Tri člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se u utorak poslijepodne u Briselu sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednicom Evropske komisije, tokom prve zajedničke posjete van zemlje od kada je Predsjedništvo oformljeno u novembru prošle godine.

Kao odgovor na njihovu zajedničku poruku posvećenosti putu zemlje u Evropsku uniju, Visoki predstavnik je pozdravila njihovu odlučnost da rade zajedno, ističući da će njihovo jedinstvo djelovanja biti na dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. U tom smislu, uloga Predsjedništva u snižavanju političkih tenzija i promociji pomirenja će biti ključna.

“Visoki predstavnik i članovi Predsjedništva složili su se da je važno bez odlaganja formirati Vijeće ministara BiH i sve entitetske vlade kako bi se mogli pozabaviti mnogim izazovima koji predstoje. Među njima su vladavina prava, uključujući izbornu reformu, implementaciju odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i nastavak socijalno-ekonomskih reformi,” rečeno je u saopštenju za štampu EU.

Isto tako, konstatovano je da Bosna i Hercegovina mora brzo dostaviti sve odgovore na upitnik Evropske komisije kako bi ona finalizirala svoje mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU. Mogherini je naglasila svoju predanost EU perspektivi zemlje i naglasila da želi vidjeti nepovratan napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana prema EU do kraja godine.

Predsjedavajući Predsjedništva, Milorad Dodik (Srbin), izjavio je nakon sastanka da su dva ključna pitanja za BiH ponovljena u Briselu – upitnik EU i formiranje vlade.

Dodik je sastanak opisao kao dobar i uspješan, bez obzira na sveukupnu situaciju u BiH.

„Konsenzus je evropski put. Kasnimo sa upitnikom, procedurama, ali bilo je prilike da se obavjesti da je sve dogovoreno oko odgovora, da je postupak prevoda u toku i da će to biti gotovo za 20-30 dana. Parlament EU će objaviti mišljenje o BiH – kojim će se zatvoriti procedura za eventualni status kandidata,” rekao je Dodik.

On je rekao da će do 1. novembra BiH pokušati dobiti status kandidata, te da je na sastanku razgovarano o formiranju vlade u BiH.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić (Hrvat), izjavio je nakon sastanaka da je ova posjeta članova Predsjedništva BiH “ohrabrujuća”.

“Razgovarali smo o formiranju vlade i temama vezanim za druge zadatke. Vidjećemo što će se dogoditi na sljedećim sastancima s članovima Evropske komisije i Evropske unije, a onda ćemo donijeti potpuno mišljenje,” rekao je član Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović (Bošnjak), kao veoma važnu, istakao je poruku Mogherini da je Zapadni Balkan na vrhu prioriteta Evropske unije. Za njega je “impresivno” da je Evropska unija odlučna da uspostavi institucionalne veze sa zemljama zapadnog Balkana.

„Ovu godinu i mandat Evropske komisije do 1. novembra zemlje će iskoristit da naprave korak naprijed prema Europskoj uniji. Nema sumnje da Evropska komisija želi da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata najkasnije do 1. novembra ove godine,” rekao je on.

Džaferović je podsjetio da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara mora biti osoba koja poštuje Ustav i zakone Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH danas nastavljaju posjetu Briselu sastancima sa nekim od najviših zvaničnika EU./IBNA