Članovi levog centra “gledaju” prema Sirizi

Članovi levog centra “gledaju” prema Sirizi

Više od 100 članova levog centra pokušavaju da premoste jaz koji ih razdvaja sa levičarskom SIRIZA-om, u pokušaju da stvore „progresivnu pripadnost“, kako je najavljeno na događaju održanom u ponedeljak popodne u Atini.

Prema tekstu inicijative “Most”, akademici, umetnici, novinari, bivši ministri i poslanici PASOK-a, vladini funkcioneri i intelektualci, pozivaju na saradnju kako bi se ostvarile “glavne progresivne reforme”.

Istovremeno, oni pozivaju SIRIZA-u, koja se, kako naglašavaju, oslobodila “od neusklađenog saveza sa ANEL-om”, da preuzme smelije inicijative za dijalog i približavanje progresivnim građanima i kolektivima levog centra. Istovremeno, obraćajući se Fofi Gennimati, oni naglašavaju potrebu da KINAL odustane od “politike mrtve petlje“ i svih napada te “strateškog poraza” SIRIZA-e i da se uključi u dijalog zasnovan na programskim pozicijama “.

Potpisali i Iannis Boutaris, najviši predstavnik vlade

“Iznenađujuće” ime na listi potpisnika je ime gradonačelnika Soluna Iannisa Boutarisa. Vladu su u inicijativi predstavljali portparol vlade, predsjednik Doma, ministar unutrašnjih poslova i sekretar SIRIZE.

Sastaje se Centralni komitet SIRIZA

U međuvremenu, Cipras tu vidi odgovor na njegov poziv za formiranje progresivnog fronta koji se povećava i, prema dobro obaveštenim izvorima, slede i druge slične inicijative i događaji. Uprkos prigovorima SIRIZA-i, u pogledu izbora osoba nakon rekonstrukcije, premijer i predsednik SIRIZE je odlučan da implementira strategiju saveza, protiv ekstremne desnice i neoliberalizma.

Štaviše, narednih dana će biti objavljena izjava SIRIZE o evropskim izborima koja će postaviti okvir za savez između srednje opcije stranaka levog centra i Zelenih. Centralni komitet Sirize će se verovatno sastati u nedelju, kako bi razgovarali o evropskim izborima, o čemu će sutra odlučiti politički sekretarijat.

Gennimatasina dekonstrukcija i zabrinutost oko raspada

Ove inicijative izazvale su snažnu reakciju KINAL-a i vođe Fofi Gennimate, koja naziva “avanturistima” one koji su se odazvali Ciprasovom pozivu. “Gospodin Cipras bira – kao vladar desnice i krajnje desnice – da se sada osloni na brojne nestrpljive avanturiste i neželjenu centralnu levicu”, rekla je ona, dok se očekuje da će novi napad početi večeras na događaju koji organizuje KINAL u Solunu.

Dok Gennimata pokušava da odbaci zaokret Ciprasa prema levom centru kao “lažan”, pukotine u njenoj stranci su brojne i ostaje da se vidi da li će to uticati na partiju na predstojećim izborima./ IBNA