Cipras će prisustvovati samitu Evropska unija (EU) – Liga arapskih država (LAS) 24. i 25. februara

Cipras će prisustvovati samitu Evropska unija (EU) – Liga arapskih država (LAS) 24. i 25. februara

Grčki premijer Alekis Cipras otputovaće u nedelju, 24. februara 2019. godine, u Šarm el Šeik, kako bi se pridružio učesnicima samita Evropske unije (EU) i Lige arapskih država (LAS) koji će se održati u egipatskom odmaralištu 24. i 25. februara.

Šefovi država i vlada EU i LAS-a obe strane sastaće se na prvom sastanku EU-LAS-a po prvi put pod zajedničkim predsedavanjem EU predsednika Donalda Tuska i egipatskog predsednika Abdela Fattaha al-Sisija. EU će predstavljati Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije, zajedno sa Donaldom Tuskom.

Lideri obe strane nastojaće ojačati veze arapskog sveta i Evrope. Takođe će biti razmatran širok spektar tema i zajedničkih pitanja kao što su multilateralizam, trgovina i investicije, migracije, bezbednost i situacija u širem regionu.

Prvom samitu EU-LAS prethodio je sastanak ministara vanjskih poslova dviju strana 4. februara 2019. godine u Briselu, gdje je Samit i pripremljen. Na tom sastanku, ministri vanjskih poslova razmatrali su trenutne izazove s kojima se suočavaju i Evropa i arapski svet, kao što su migracije, terorizam ili klimatske promene.

Oni su izrazili svoju predanost produbljivanju evro-arapskog partnerstva za izgradnju mira i stabilnosti, garanciju bezbednosti, podsticanje ekonomskog, društvenog i tehnološkog razvoja.

Ministri vanjskih poslova EU i LAS-a razgovarali su o regionalnim sukobima. Takođe su razgovarali o multilateralizmu i ljudskim pravima.

Liga arapskih država, koja se sastoji od 22 zemlje Severne Afrike i Bliskog istoka nakon protjerivanja Sirije 2011. godine, osnovana je 1945. godine. Cilj i svrha LAS-a kako je navedeno u Sporazumu o osnivanju je: “Države ugovornice se slažu da rade na jačanje odnosa i njihovoj konsolidaciji, na osnovu međusobnog poštovanja nezavisnosti i suverenih prava i koordinaciju njihovih napora za dobro čitavog arapskog sveta”.