Christodoulides u poseti Moskvi 22. februara

Christodoulides u poseti Moskvi 22. februara

Ministar spoljnih poslova Republike Kipar, Nikos Christodoulides, posetiće Moskvu 22. februara 2019. godine kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

U prvom planu razgovora dva ministra biće problem Kipra, bilateralni odnosi, odnosi između EU i Rusije i razvoj događaja u istočnom Mediteranu.

Prema izjavama Nikosa Christodoulidesa za Kiparsku novinsku agenciju, tokom razgovora sa svojim ruskim kolegom imaće priliku da razmotri bilateralne odnose između Kipra i Rusije u širokom spektru pitanja te da o njima razmene mišljenja.

Konkretno, kako je spomenuo ministar spoljnih poslova Kipra, biće razgovarano o evro-ruskim odnosima, sadašnjoj situaciji, izgledima i izazovima koji postoje u ovom pitanju, kao i o načinu na koji se tom pitanju treba pristupiti.

Pored toga, biće razmatrana dešavanja u istočnom Mediteranu, fokusirajući se na izazove u regionu i razvoj situacije. Nikos Christodoulides će informisati Sergeja Lavrova o kiparskom pitanju, ponovnom otvaranju moguće rasprave i pitanju mirovnih snaga UN-a na Kipru (UNIFICIP).

Prema programu posete ministra spoljnih poslova Republike Kipar Moskvi, razgovori će početi u petak ujutru privatnim sastankom Christodoulides – Lavrov, nakon čega će uslediti široki razgovori, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za štampu. Nakon toga, dve delegacije će prisustvovati radnom ručku/IBNA