Christodoulides, Lavrov razgovarali o jačanju i produbljivanju bilateralnih odnosa

Christodoulides, Lavrov razgovarali o jačanju i produbljivanju bilateralnih odnosa

Snažne veze prijateljstva i saradnje između Kipra i Rusije potvrđene su tokom radne posete kiparskog ministra spoljnih poslova Nikosa Christodoulidesa Moskvi u petak, 22. februara 2019. godine, tokom sastanka sa njegovim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Dvojica ministara spoljnih poslova održali su u petak ujutro privatni sastanak, nakon čega su usledili širi razgovori između dveju delegacija. Christodoulides i Lavrov su na kraju sastanaka dali izjave predstavnicima medija.

Nikos Christodoulides izjavio je da je imao konstruktivnu raspravu sa Sergejem Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije, s kojim je razmenio mišljenja o bilateralnim odnosima, kiparskom pitanju, odnosima EU-Rusija, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Prema Nikosu Christodoulidesu, on se složio sa svojim ruskim kolegom da radi zajedno, sa konkretnim akcijama, za dalji razvoj bilateralnih odnosa o nizu pitanja od zajedničkog interesa.

Pored toga, održan je i brifing o kiparskom pitanju i o najnovijim dešavanjima i spremnosti kiparske strane da nastavi razgovore od trenutka kada su prekinuti u Crans Montani, sa jedinstvenim i neprikosnovenim ciljem postizanja rešenja na osnovu relevantnim rezolucija Ujedinjenih nacija, evropskim zakonima, principima i vrednostima EU. Nikos Christodoulides je pozvao Sergeja Lavrova da dadne svoj doprinos u tom pravcu.

U vezi sa evro-ruskim odnosima, kiparski ministar inostranih poslova opisao je odnos EU-Rusija kao strateški i naglasio da “mi, kao Kipar, imamo čvrsto uverenje da je dijalog jedini način za rešavanje svih neslaganja i / ili različitih pristupa u ovom odnosu “.

Sergej Lavrov je sa svoje strane rekao da je “Kipar veliki partner Rusije u Evropi”, dodajući da se “naša višedimenzionalna saradnja zasniva sna tradicionalnim odnosima prijateljstva i uzajamne simpatije, kao i na duhovnom i kulturnom afinitetu i služi radu na bezbednosti i stabilnosti u istočnom Mediteranu, ali i širom evropskog kontinenta“.

Što se tiče kiparskog pitanja, ministar inostranih poslova Ruske Federacije je rekao: “Mi smo za pravično, stabilno, održivo i univerzalno rešenje tog pitanja. Verujemo da bi razgovori o saradnji između zajednica trebalo da se nastave na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bilo kakve izmene bi trebalo donijeti Veće novim odlukama”. Nastavljajući, on je dodao da je “očigledno da je trenutni status spoljnih garantora anahroničan i da više ne odgovara stvarnosti. Mi smo ubeđeni da najefikasniji način da se osigura nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet ujedinjenog Kipra mora biti uz garancije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”.  Što se tiče Operativne grupe za mirovne operacije UN-a na Kipru, on je istakao da Rusija ne vidi razlog za izmenu mandata.

Što se tiče odnosa Rusije i EU, Sergej Lavrov je izrazio zahvalnost Rusije za konstruktivan stav Kipra. Zatim je rekao da su sa gospodinom Christodoulidesom razgovarali i o nizu drugih pitanja, kao što je kriza u Siriji i Ukrajini.

Na kraju, ruski ministar inostranih poslova rekao je da će sa velikim zadovoljstvom odgovoriti na poziv koji mu je uputio Nikos Christodoulides da poseti Kipar.