CERAWeek: Istočni Mediteran kao izvoznik prirodnog gasa

CERAWeek: Istočni Mediteran kao izvoznik prirodnog gasa

Grčka, Egipat, Izrael i Kipar imali su priliku da potvrde svoju punu podršku gasovodu East Med na događaju CERAWeek održanom u Houstonu, SAD.

Grčki ministar za životnu sredinu i energetiku Giorgos Stathakis, zajedno sa svojim kolegama iz Egipta, Tarekom El Mollom, Izraela, Iuvalom Steinitzem, Kipra, Giorgosom Lakkotripisom i američkim državnim sekretarom za energetiku, Markom Menezesom, učestvovao je na radionici o perspektivama Jugoistočnog Mediterana kao proizvođača nafte i gasa, gde je još jednom potvrđena odlična saradnja između četiri zemlje. Takođe, razgovaralo se i o produbljivanju međusobne saradnje, kako bi se uspostavilo regionalno tržište gasa na globalnom nivou.

U isto vreme, četiri ministra su suorganizovali panel pod nazivom „Gasna renesansa Istočnog Mediterana“, gde su imali priliku da vrhunskim rukovodiocima energetskih kompanija i predstavnika vlasti predstave energetski razvoj događaja u regionu i glavne infrastrukturne projekte koji će podržati buduću eksploataciju prirodnih ležišta u JI Mediteranu.

Nedavna otkrića gasa u regionu doveli su do veoma pozitivnih očekivanja za transformaciju regiona u velikog izvoznika gasa, sa istraživanjima koja će odmah početi u Grčkoj, a očekuje se da će ovaj trend dodatno ojačati, istakao je grčki ministar životne sredine i energije.

Osnivanje “Foruma za prirodni gas” u Egiptu je odlučujući korak u jačanju saradnje u ovom pravcu, jer bi uključene zemlje trebale produbiti saradnju na kompletnom mapiranju dokazanih i verovatnih rezervi, kao i u sazrevanju infrastrukture za komercijalnu eksploataciju.

Sve uključene strane ukazale su da je, s obzirom na to da su do sada u regionu pronađene rezerve prirodnog gasa, naftovod East Med, koji će povezati jugoistočni Mediteran sa srcem evropskog tržišta, tehnički i komercijalno održivo rešenje koje će doprineti komercijalnom iskorištavanju depozita i povećati bezbednost snabdevanja u Evropi.

U ovom novom geopolitičkom okruženju, Grčka je glavna tranzitna kapija za evropsko i balkansko tržište i spremna je da ispuni svoju ulogu kao potencijalni proizvođač.

To će potvrditi i sazrevanje projekata interkonekcije koji se odvijaju u vertikalnom koridoru što ubrzava završetak balkanskog tržišta gasa ./ibna