Čavušoglu: “Sa Ciprasom smo razgovarali o svim problemima, nakon što je Turska zaštitila sva svoja prava u Egeju”

Čavušoglu: “Sa Ciprasom smo razgovarali o svim problemima, nakon što je Turska zaštitila sva svoja prava u Egeju”

Mnoge glave okrenule su se prema turskom ministru spoljnih poslova, Melvutu Čavušogluu, kada je otkrio da je tokom nedavne posete Aleksisa Ciprasa Ankari, “Turska, štiteći sva svoja prava u Egejskom moru, razgovarala sa Grčkom o svim problemima i došla do zajedničkog rešenja o pitanju reaktivacije mehanizama za zaustavljanje napetosti i nastavak bilateralnih kontakata, u kojima ćemo razmatrati sva pitanja“.  Pre posete grčkog premijera, portparol turskog predsedništva, Ibrahim Kalin, rekao je da će se na sastanku Cipras-Erdogan raspravljati o temama kao što su “turska manjina” u Trakiji i “pitanje ostrva”.

Čavušogluove izjave postavljaju pitanja o temama o kojima se raspravljalo kao  i o odlukama koje su donele dve strane.

Turski ministar spoljnih poslova takođe se osvrnuo na razvoj događaja u kiparskom pitanju i naglasio da “strana kiparskih Grka sa turskom stranom ne želi deliti energiju, ekonomiju i nadležnosti. Sada, bez odluke o čemu će raspravljati, pregovori neće ponovo početi. Nećemo zauvek čekati na ovo pitanje. Ako strana kiparskih Grka ne želi ništa da podeli sa stranom kiparskih Turaka, mi ćemo preduzeti odgovarajuće korake”.

U istom kontekstu, Redžep Tajip Erdogan odgovara na optužbe opozicije da Ankara troši ogromne sume na istraživanje a nije pronašla ni “kantu nafte”.

“Naravno da nećemo zaustaviti naša istraživanja u istočnom Mediteranu jer kiparski Grci i neki poslanici Republikanske narodne partije to žele … Nećemo prestati sa zaštitom prava naše zemlje i naše braće kiparskih Turaka na izvore energije jer je neki ljudi u Republikanskoj narodnoj partiji ne žele. Uz pomoć Boga, nastavićemo radove do kraja kako bismo doneli prijatne vesti koje čekaju naši ljudi“, rekao je turski predsednik.

Pijaca sa SAD za F-35 i S-400

Erdogan šalje Akara u Vašington

Izgleda da su se između Sjedinjenih Država i Turske pojavila značajna “trenja” u vezi sa mogućnošću obustave isporuke F-35 u slučaju da Ankara dobije ruski protivvazdušni sistem S-400.

U sredu popodne objavljeno je da će turski ministar obrane, Hulusi Akar, i šef Glavnog štaba Turske, Iasar Guller, posetiti Sjedinjene Države. Zvanično je saopšteno da će poseta biti održana kako bi se razgovaralo o dešavanjima u Siriji, ali iskusni analitičari kažu da je cilj turske i američke strane da se pronađe rješenje za pitanjenabavke sistema.

Pouzdana internet stranica, Middle East Eye, tvrdi da je američki potpredsjednik Majk Pens nazvao Erdogana – nije bilo zvanične potvrde telefonskog poziva – i zamolio ga da otkaže isporuku S-400, dok je istovremeno vršio pritisak da kupi protivavionski sistem Patriot. Turski predsednik navodno je izjavio da je “Ankara u poziciji da se povuče iz sporazuma potpisanog s Moskvom”, dok je u isto vreme rekao da Patriot u ovoj fazi ne zadovoljava Tursku s obzirom na rokove isporuke, finansiranje i tehničku podršku. Pens je navodno obećao brzu isporuku američkih sistema, ali nisu ponuđene nikakve garancije za preostale uslove./IBNA