Bugarski “Ujedinjeni patrioti” ostaju podeljeni oko kandidatura za izbore za Evropski parlament

Bugarski “Ujedinjeni patrioti” ostaju podeljeni oko kandidatura za izbore za Evropski parlament

Partija nacionalnog fronta za spas Bugarske (NFSB) Valerija Simeonova objavila je 19. februara da će on biti njen top kandidat na listi za izbore za Evropski parlament, u što je najnoviji znak podele koalicije Ujedinjene patriote o izbornom pitanju.

Mesecima još jedan od ko-lidera Ujedinjenih patriota – grupacije ultranacionalističkih partija, koja je manjinski partner u bugarskoj vladajućoj koaliciji – lider Atake, Volen Siderov, traži da bude na prvom mestu na izbornoj listi kandidata “Patriota” za Evropske izbore.

Potpredsednik vlade Krasimir Karakačanov, VMRO – treći član koalicije Ujedinjene patriote, predlaže zastupnika u Evropskom parlamentu Angela Džambaskog za svog glavnog kandidata.

Najava Simeonovog NFSB-a od 19. februara bila je najnoviji pokazatelj podele među Ujedinjenim patriotama. Mesecima je pod znakom pitanja bilo da li će tri konstitutivne stranke biti zajedno, sa zajedničkom listom, na bugarskim izborima za Evropski parlament 26. maja 2019. godine.

Ujutro 19. februara, sastao se koalicioni savet vladajuće većine premijera Bojka Borisova, ali mu Simeonov nije prisustvovao.

Zamenik predsjednika NFSB-a Boris Iachev, na konferenciji za novinare, optužio je ostale stranke u koaliciji Ujedinjenih patriota za podele.

U isto vreme, Iachev je rekao da ako partije Ujedinjenih patriota svaka posebno izađe na glasanje u maju, to neće izazvati potres u vladajućoj koaliciji.

Iachev je naveo da je bilo dijalog između NFSB-a i VMRO-a, ali su postali “neefikasni”.

On je rekao da zbog koalicionog partnerstva, NFSB “još nije” održao sastanke sa drugim političkim formacijama. / IBNA

 

 

(Foto montaža, s leva: Simeonov, Siderov and Dzhambazki