Bugarska Vlada traži od Parlamenta da ratifikuje protokol o pridruživanju Severne Makedonije NATO-u

Bugarska Vlada traži od Parlamenta da ratifikuje protokol o pridruživanju Severne Makedonije NATO-u

Bugarska Vlada će predložiti Narodnoj skupštini da odobri protokol o pristupanju Republike Severne Makedonije NATO-u, saopštio je Vladin informativni servis 13. februara.

Odluka Kabineta doneta je nedelju dana nakon ceremonije u sedištu NATO-a u Briselu, na kojoj su stalni predstavnici svih država članica potpisali protokol o pristupanju.

Dnevni red bugarskog Parlamenta, koji je izglasan 13. februara ujutro, uoči sednice Vlade, ne uključuje protokol o pristupanju NATO-u kao tačku do 15. februara.

Parlament u Grčkoj bio je prvi koji je, na glasanju 8. februara, ratifikovao protokol o pridruživanju Republike Severne Makedonije NATO-u.

Nakon što je Atina poslala zvanično diplomatsko obaveštenje o ovome i ranijem odobrenju Prespanskog sporazuma, promena imena bivše jugoslovenske republike zvanično je objavljena u Skoplju.

Nakon Grčke, drugi parlament države članice NATO-a koji je ratifikovao protokol, bio je parlament Slovenije, sa 72 glasa za 12 glasova, 12. februara.

Kada parlamenti zemalja članica NATO-a ratifikuju protokol, Republika Severna Makedonija će dobiti zvanični poziv za punopravno članstvo u Alijansi./IBNA