Bugarska i Severna Makedonija održat će zajedničku izložbu u Skoplju, o arheološkim otkrićima Trebeništa

Bugarska i Severna Makedonija održat će zajedničku izložbu u Skoplju, o arheološkim otkrićima Trebeništa

Bugarska vlada odobrila je 6. marta nacrt Sporazuma između ministarstava kulture Bugarske i Republike Severne Makedonije o održavanju zajedničke izložbe “100 godina Trebeništa” u Skoplju, saopštila je vladina informativna služba.

Trebeništa se nalaze blizu Ohrida u Republici Severnoj Makedoniji i mesto je nekropole za koju se procenjuje da datira iz gvozdenog doba, oko 7. veka pne.

Lokaciju su 1918. godine otkrili bugarski vojnici. Vlada u Sofiji uputila je arheologa Karla Škorpila da izvrši iskopavanja na ovom lokalitetu. Od tada su pronađena grobna mesta, pet zlatnih oznaka, železne naušnice i drugi artefakti.

Izložbu će postaviti ministarstva kulture dve zemlje a biće otvorena u glavnom gradu Severne Makedonije, Skoplju, od 14. do 15. septembra. Organizuju je Nacionalni arheološki institut Bugarske akademije nauka i Nacionalni muzej arheološkog instituta u Skoplju.

Izložba u Skoplju je od najveće važnosti, jer će po prvi put biti predstavljeni gotovo svi nalazi iz ove istorijski važne nekropole. Predmeti su iz stalne izložbe Arheološkog instituta Bugarske akademije nauka u Sofiji, Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja u Ohridu, navodi se u izjavi bugarske vlade.

“Pored umetničkog i istorijskog doprinosa, izložba je pozitivan čin za razvoj i produbljivanje kulturne saradnje tri balkanske države – Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije i Republike Srbije”, navodi se u saopštenju. / IBNA

 

(Foto: Chernorizets Hrabar)