Bosna i Hercegovina može očekivati novi val imigranata ovog proljeća

Bosna i Hercegovina može očekivati novi val imigranata ovog proljeća

Vlasti  Unsko-sanskog kantona, u Bosni i Hercegovini, upozorile su da država može očekivati novi val imigranata početkom proljeća, kada im vremenski uslovi dopuste da nastave putovanje u zapadnoevropske zemlje.

Zvanično, više od 24 hiljade imigranata iz zemalja Bliskog istoka ušlo je u BiH prošle godine. Ova cifra se odnosi samo na one imigrante koji su registrovani od strane zvaničnih organizacija i institucija, ali pravi broj njih je još uvijek nepoznat. Prema službenim informacijama Međunarodne organizacije za migracije (IOM) više od 3 000 imigranata je još uvijek u Unsko-sanskom kantonu, na krajnjem zapadu BiH, na granici s Hrvatskom. U nekim slučajevima pokušavaju da pređu granicu preko obližnjih planina, ali ti pokušaji se obično završavaju angažovanjem Gorske službe spašavanja. U zadnjem slučaju, mlada trudna majka koja je, u pratnji nekoliko drugih imigranata, pokušala doći do Hrvatske preko planine Plješevica, izgubila je bebu.

Neki od imigranata u BiH stvaraju probleme i čine krivična djela, pokušavajući doći do novca za nastavak putovanja. Jedna grupa njih, prema zvaničnicima, opljačkala je putnike na vozu Doboj-Banja Luka, povukla kočnicu i pobjegla preko polja. Nije rijedak slučaj da u drugim dijelovima zemlje imigranti prave slične probleme.

Čak i oni u imigracionim centrima rade slično. U posljednjem slučaju, jedan mladi imigrant je ranjen nožem u logoru na jugu BiH. Ovi slučajevi su razlog što lokalni građani nisu toliko zainteresovani da vide imigrante u susjedstvu. Ali, kao i obično, postoje izuzeci. Jedan čovjek iz Gradiške, na sjevernoj granici BiH s Hrvatskom, napravio je nešto što ga je postavilo na prvo mjesto humanosti od početka imigracione krize u BiH.

Dragoslav Šinik, vlasnik vikendice u selu kod Gradiške, nedavno je otišao do kuće da vidi da li je sve u redu, jer je neko ranije provalio u kuću i ukrao mu mali čamac. Kada je stigao blizu kuće, vidio je malu djevojčicu, koja je bila gotovo identična njegovoj kćeri koju je nekoliko minuta ranije ostavio u kući u Gradišci. Kada je ušao u kuću, shvatio je da je prepuna imigranata.

“Otkrio sam da ih je bilo 23, šest izuzetno male djece, beba jedva 9-10 mjeseci. Svi su me gledali u strahu, pitajući se šta ću učiniti. Shvatio sam da im je hladno. Pomogao sam im da zapale vatru, da se zagriju, da promjene odejću. Otišao sam na benzinsku stanicu s vlastitim automobilom, kupio nešto hrane, mlijeka, hljeba. Stalno sam vidio tu djevojčicu i svu tu djecu,” rekao je Dragoslav lokalnim medijima.

Tokom novogodišnje večeri, kada su svi slavili, Dragoslav je razmišljao o devojčici koju je sreo ispred kuće. Sutradan je ponovo otišao tamo i našao imigrante okupljene u blizini vatre. Dvoje djece je imalo groznicu, pa se vratio u grad da im donese lijekove, hranu, voće i vitamine. Rekli su da su došli iz Bagdada u Sarajevo i da ih je taksista odvezao u Gradišku za 500 eura.

Nekoliko dana kasnije, policija ih je vratila u imigracioni logor u blizini Sarajeva. Prema izvještaju medija, Dragoslav je na vratima kuće postavio znak „Otvoreno 24/7“, ostavio malo mlijeka, hrane i drva. Njegova kći Sara donijela je svoje igračke.

Migranti na balkanskoj ruti trebaju više ovakvih priča./IBNA