Bosna i Hercegovina ima novo Predsjedništvo

Bosna i Hercegovina ima novo Predsjedništvo

Članovi Predsjedništva BiH u sljedećem mandatu, od utorka 20. novembra, zvanično su Milorad Dodik, koji će zastupati srpski narod, Željko Komšić, predstavnik Hrvata, i Šefik Džaferović iz bošnjačkog naroda.

Konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva BiH otvorio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući prethodnog saziva. Još jedan stari član, Mladen Ivanić, prisustvovao je ceremoniji, ali treći član, Dragan Čović, nije došao u Sarajevo. Izetbegović se zahvalio svojim kolegama Ivaniću i Čoviću na korektnoj saradnji koju su imali u protekle četiri godine.

Naglasio je da su tokom četiri godine u Predsjedništvu, donijeli mnogo važnih odluka.

– Između ostalog, zahvaljujući iznad svega našem zajedničkom angažmanu, nakon godina stagnacije, evroatlantski put BiH je deblokiran. Danas stojimo ispred sticanja statusa kandidata za članstvo u EU i aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO … Zajedno, uz konsenzus, usvojili smo više od 2 000 odluka. Istina je da nismo donosili neke od odluka koje smo trebali donijeti, a u nekim slučajevima smo imali različite stavove o nekim važnim pitanjima. Nažalost, o ovih nekoliko slučajeva više se govorilo nego o svemu što smo zajednički uspješno radili u korist građana ove zemlje, rekao je Izetbegović.

Nakon Izetbegovićevog obraćanja, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, Branko Petrić, predao je sertifikate o preuzimanju mandata novoizabranim članovima, koji su pročitali i potpisali svečanu izjavu.

Prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH biće, Milorad Dodik. Članovi Predsjedništva BiH, kao predsjedavajući Predsjedništva, mijenjaju se svakih osam mjeseci po principu rotacije.

Dodik je u svom obraćanju učesnicima svečanosti rekao da je njegova baza Republika Srpska, ali da nema namjere da povredi druga dva konstitutivna naroda u BiH.

“Želim sarađivati s kolegama i dokazati da ova saradnja može biti djelotvorna. Davno smo se odmakli od vremena u kojem smo imali konflikte, ovo je ozbiljna prilika da napravimo korak naprijed i napravimo demokratsko društvo. Moja politika će se zasnivati na poštovanju Ustava, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom,” rekao je Dodik.

Ponovio je da je namjerava zatvoriti Kancelariju Visokog predstavnika u BiH i da će, sa drugim članovima Predsjedništva, na prvom zvaničnoj sjednici tražiti da Evropska unija BiH dodijeli status kandidata.

Komšić je rekao da nema odgovornosti za državu ako postoji tolerancija prema zločinima, korupciji i nesigurnosti građana.

“Moramo gledatiu budućnost. Budućnost BiH je članstvo u NATO i EU, to su garanti bezbjednosti naših građana. BiH ne treba biti objekt, nego subjekt međunarodnih odnosa i zato treba jačati saradnju s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom. Prioritet je i jačanje naše ekonomske pozicije i borba protiv stranih utjecaja na izborni proces,” rekao je Komšić.

Džaferović je pozvao svoje kolege u Predsjedništvu BiH da se brinu o riječima koje govore u javnosti, pošto svi problemi počinju s njima.

“Tako se stvara spirala loše atmosfere u kojoj je teško raditi. Ukoliko jedni prema drugima budemo nastupali sa uvažavanjem, čak i onda kada imamo različite poglede, ukoliko budemo vodili civiliziran dijalog, ukoliko budemo težili dogovoru o ključnim pitanjima, i budemo se zalagali za istinu i pravdu, onda ćemo biti u prilici da radimo istinski na reintegraciji zemlje. To podrazumijeva jednaka prava za svakog građana i ostvarivanje interesa Bosne i Hercegovine. Mi možemo zaustaviti ljude da napuštaju državu, ako BiH postane zemlja baš kao i zemlje EU. BiH stoji pred statusom članstva u EU, to mora biti prioritet “, rekao je Džaferović.

Na oktobarskim Opštim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović – 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić – 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog predsjedništva iz srpskog naroda – 368.210 glasova ili 53,88 posto./IBNA