Bojkot institucija vodi ka građanskom ratu, kaže Čanak

Bojkot institucija vodi ka građanskom ratu, kaže Čanak

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ne podržava bojkot parlamenta, smatrajući takav potez “potpuno pogrešnim”, rekao je lider ove stranke Nenad Čanak. “Ako uništite ono što je ostalo od institucija, suočili biste se sa činjenicom da ostaje samo opcija izlaska na ulice, što bi dovelo do građanskog rata”, rekao je Čanak u intervjuu za Politiku.

“Zakonodavne institucije i izbori su izmišljeni da bi se izbegla promena vlasti na ulicama”, objasnio je lider LSV.

LSV se takođe suzdržava od učešća u tekućim protivvladinim protestima. “Nijedan protest koji se održava prije izbora nije bio uspešan”, rekao je Čanak, tvrdeći da samo demonstracije koje predstavljaju “odbranu izbornih rezultata” donose plodove.

“To se dogodilo 1996/97 i 2000. godine”, nastavio je, aludirajući na proteste u doba Slobodana Miloševića. “Ni jedne druge demonstracije nisu dovele do promena. Promene bez izbora predstavljaju revoluciju, koja je legitimna… ali nema dovoljno ljudi koji su sada spremni na to”.

Čanak je insinuirao da su aktuelni protesti u interesu Ruske Federacije, “uz pomoć radikalnog krila unutar Srpske pravoslavne crkve”.

On je naglasio da je LSV podržao zahteve građana Vojvodine u pogledu decentralizacije, boljih izbornih uslova i slobodnih medija. Čanak je, međutim, dodao da su se desničarski pokreti, kao što su Dveri, infiltrirali u proteste u pokrajini “sa glavnom porukom – izdali ste Kosovo “. Takođe je rekao da su predstavnici LGBT populacije “proterani” sa protesta.

Kada je reč o tvrdnjama da su protesti čista inicijativa građana, Čanak je rekao da su Dragan Đilas i Vuk Jeremić, predstavnici Saveza za Srbiju (SZS) posetili institucije EU u Briselu i govorili u ime demonstranata. “Ali oni ne mogu reći kako mogu da vode Srbiju prema EU sa Dverima” ./ IBNA